Ελλάδα

Οι καλλιτέχνες που αποχαιρετήσαμε το 2017

Ζωή Λάσκαρη, Αρλέτα, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Στάθης Ψάλτης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Λούλα Αναγνωστάκη, Κώστας Μουρσελάς, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Κουνέλης και τόσοι άλλοι. Φτωχότερος έγινε ο χώρος του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής ζωής, των γραμμάτων και των τεχνών το 2017 αφού αποχαιρετήσαμε πολλούς και σπουδαίους εκπροσώπους του. Ας θυμηθούμε κάποιους απ’ αυτούς σε ένα μικρό αφιέρωμα…


Ιανουάριος 2017: Αντίο στον Σπύρο Ευαγγελάτο
Ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός, Σπύρος Ευαγγελάτος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ο ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός, έδωσε το περασμένο καλοκαίρι την τελευταία του παράσταση στο Ηρώδειο με τον Αμύντα του Γεωργίου Μόρμορη. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη. «Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την αγάπη σας. Τέτοιες ώρες απαιτούν Σιωπή», ήταν το μήνυμα της κόρης του Σπύρου Ευαγγελάτου, Κατερίνας,η οποία συνεχίζει επάξια τα βήματα του πατέρα της.


Φεβρουάριος 2017: Αντίο στον Λουκιανό Κηλαϊδόνη
Ο γνωστός τραγουδοποιός που μας κράτησε παρέα σε αρκετά πάρτυ, καλοκαιρινά και χειμερινά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ύστερα από χρόνια καρδιακά προβλήματα. «Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που τον φρόντισαν σε όλες του τις νοσηλείες. Ευχαριστούμε όλους εσάς που τον αγαπήσατε και ξέρουμε ότι θα τον αγαπάτε για πάντα». ήταν η ανακοίνωση της οικογένειας του «Λούκι». Σε μια κλειστή τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η οικογένεια, αγαπημένοι συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Λουκιανό Κηλαηδόνη.


Φεβρουάριος 2017: Αντίο στους Δημήτρη Μυταρά και Γιάννη Κουνέλη
Τεράστια διπλή απώλεια για την τέχνη σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Τον Γιάννη Κουνέλλη δεν δέχτηκε ποτέ η Σχολή Καλών Τεχνών και τον Δημήτρη Μυταρά τον διέγραψε η Ακαδημία Αθηνών. Κι οι οι δυο μεγαλούργησαν. Κι οι δύο έφυγαν «μαζί» από τη ζωή. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, θα μετρούσε δυο απώλειες: Τόσο του δασκάλου κι ΄Ελληνα θρύλου του εξπρεσιονισμού, Δημήτρη Μυταρά, όσο και του σπουδαίου διεθνή καλλιτέχνη, Γιάννη Κουνέλη, για τον οποίο είχε γραφτεί, μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα στους New York Times (Οκτώβριος 2016) με τίτλο: «Η πνευματικότητα του Γιάννη Κουνέλη». («The spirituality of Jannis Kounellis»).


Απρίλιος 2017: Αντίο στον Στάθη Ψάλτη
Ο δημοφιλής ηθοποιός, Στάθης Ψάλτης, έφυγε από τη ζωή, στις 21 Απριλίου, σε ηλικία 66 ετών, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ο ηθοποιός παρ’ ότι έκανε τα πρώτα βήματά του σε ποιοτικές τηλεοπτικές παραγωγές όπως «Οι Έμποροι των Εθνών» του Παπαδιαμάντη, ή «Ο Γιούγκερμαν» του Καραγάτση, σημάδεψε την καριέρα του στο θέατρο και στο σινεμά ανεξίτηλα από τα eighties, την εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος και η ελληνική επιθεώρηση ήταν στην παρακμή τους. Ο ίδιος, παρ’ όλα αυτά δεν αποποιήθηκε ποτέ συμμετοχές του σε ταινίες ή παραστάσεις της εποχής.


Ιούνιος 2017: Αντίο στην Καίτη Παπανίκα
Η ηθοποιός που μεσουράνησε στον ελληνικό κινηματογράφο τις δεκαετίες 60 κι 70, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ύστερα από δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με Άριστα. Διδάχτηκε την υποκριτική από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Ελένη Χαλκούση και τον Αλέξη Σολωμό. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών.


Ιούνιος 2017: Αντίο στον Γιάννη Καλαντζή
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Καλατζής, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά συνεργάστηκε με τον γνωστό συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Η δημοφιλία του κορυφώθηκε μέσα από τις συνεργασίες με τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου, όπως ήταν οι: Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, και Τόλης Βοσκόπουλος. Ο Γιάννης Καλατζής υπήρξε ο τραγουδιστής μεγάλων επιτυχιών όπως: «Δελφίνι – δελφινάκι», «Κυρά Γιώργαινα», «Επιπόλαιο με λες», «Ο Σταμούλης ο Λοχίας» κ.α.


Ιούλιος 2017: Αντίο στον Κώστα Μουρσελά
Ηταν ένας σπάνιος άνθρωπος κι εξαίρετος συγγραφέας. Ο Κώστας Μουρσελάς έσβησε ήσυχα στην αγκαλιά της γυναίκας του, Κικής Παπαπέτρου. Είχε ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια με λοιμώξεις και συνεχείς επισκέψεις σε νοσοκομεία. Ηταν η δεκαετία του ’50 όταν ο Μουρσελάς γνώρισε τον Μανώλη Αυτιά. Τρεις δεκαετίες αργότερα θα του έδινε σάρκα και οστά ως «Λούη» στα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», τον διασημότερο ήρωά του στο μυθιστόρημα που έγραψε και πέρασε στη λογοτεχνική ιστορία.


Αύγουστος 2017: Αντίο στην Αρλέτα
«Η μοναδική μας Αρλέτα έφυγε από τη ζωή, ήρεμα και τρυφερά όπως ζούσε». Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν στις 8 Αυγούστου οι φίλοι της την είδηση του θανάτου της γνωστής τραγουδοποιού Αρλέτας. Η τραγουδοποιός νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Αγία Όλγα έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα. Αυτό το κορίτσι που ήταν διαβασμένο και ταλαντούχο πέρασε στην ιστορία του τραγουδιού στα 72 της χρόνια. Η Αρλέτα είχε τον τρόπο και «πέρασε» μέσα στη ζωή και τις αναμνήσεις μας γιατί τραγούδησε όλη την μικρή ιστορία των αποτυχιών, των απογοητεύσεων, έκλεισε το μάτι στα δύσκολα και νοστάλγησε το μέλλον μας μέσα στις κάμαρες της παιδικής μας ηλικίας.


Αύγουστος 2017΅: Αντίο στη Ζωή Λάσκαρη
«Κοίτα, ο έρωτας είναι ένα πυροτέχνημα. Δεν ξέρω αν ο έρωτας έχει ηλικία. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έχει διάρκεια»….Πέντε μήνες μετά τη συνέντευξή της στο στούντιο του TheTOC η Ζωή Λάσκασρη έφυγε για τη Γειτονιά των Αγγέλων. Σε ηλικία 73 ετών κι εντελώς ξαφνικά μας αποχαιρέτησε το αγαπημένο κορίτσι του Φίνου και μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά της και σε θλίψη την καλλιτεχνική της οικογένεια. Το τελευταίο βράδυ είχε μιλήσει με τους συντελεστές της παράστασης που θα ανέβαζε στη θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά της. Οι «Δουλειές με Φούντες» (γιατί περί αυτής ο λόγος) είναι αφιερωμένες στη μνήμη της.


Οκτώβριος 2017: Αντίο στη Λούλα Αναγνωστάκη
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ήταν η μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Η Λούλα Αναγνωστάκη σπούδασε και πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά και είναι η μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών έχοντας αφήσει μια σπουδαία λογοτεχνική παρακαταθήκη.

Επιμέλεια: Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το