Ελλάδα

Καλλιμάρμαρο: Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό του ιστορικού μνημείου

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, ο νέος φωτισμός στο εμβληματικό Καλλιμάρμαρο. Εξήντα νέες συστοιχίες, με τρεις χιλιάδες εξακόσια φώτα led, φωτίζουν πλέον το εμβληματικό στάδιο του Αθλητισμού. Είναι η πρώτη φορά που ο φωτισμός στο μνημείο προσαρμόζεται και από ψυχρός γίνεται θερμός, όσο «βαθαίνει» το σκοτάδι.
«Ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί είναι ένα σπουδαίο μνημείο» είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο σχεδιαστής του φωτισμού, Γιώργος Τέλλος και συνεχίζει: «Είναι ένα μνημείο το οποίο έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη και από την Ακρόπολη. Είναι προσβάσιμο γιατί ο κόσμος περνάει όπως και να έχει».

Intime

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αφού ο παλιός εξοπλισμός είχε αρχίσει να φθείρεται. Εκτός αυτού, με τους νέους προβολείς, η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70% – 80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%. Επίσης, από εδώ και στο εξής, θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου.
Οι νέοι προβολείς έχουν διαφορετικές μοίρες στόχευσης προκειμένου να αναδειχθεί το πεντελικό μάρμαρο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Το στάδιο αποτελεί Παγκόσμιο σύμβολο του Αθλητισμού αφού εδώ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896.

Στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του μνημείου βρέθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η μουσικός Μόνικα και παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Ο αριθμός των ατόμων που παραβρέθηκαν στο Στάδιο ήταν περιορισμένος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία. Σημειώνεται πως στα άμεσα σχέδια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι να φωτιστεί ο στίβος και η πλατεία στο Καλλιμάρμαρο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το