Τοπικά

Καλλιεργούνται καταπατημένα δημόσια κτήματα στη Μαγνησία

Καταπατημένα είναι το 70% τουλάχιστον των δημοσίων κτημάτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ένα ποσοστό 10% των εν λόγω κτημάτων δεν έχουν εντοπιστεί, λόγω ελλιπών στοιχείων προσδιορισμού και ένα μεγάλο μέρος είναι καταπατημένα από τους Δήμους. Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δημοσίων κτημάτων στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν με τους δασικούς χάρτες, έχουν καταπατηθεί από αγρότες και καλλιεργούνται, ενώ οι καλλιεργητές λαμβάνουν και επιδοτήσεις γι’ αυτά…
Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, τα δημόσια κτήματα σε ένα μεγάλο ποσοστό, που φθάνει και το 70%, είναι καταπατημένα. Επίσης σε ένα ποσοστό 10% τα κτήματα αυτά δεν είναι εντοπισμένα, καθώς λείπουν στοιχεία προσδιορισμού στους φακέλους που τηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ σημαντικό τους ποσοστό είναι καταπατημένα από Δήμους…

Μάλιστα προκαλείται πολλές φορές κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι πολίτες ενημερώνονται με καθυστέρηση ετών ότι το ακίνητο που κατέχουν, είναι δημόσιο και ειδικά για τις περιπτώσεις που αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και φέρεται καταπατημένο, πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να παραχωρηθεί έναντι ανταλλάγματος.
Και σαν να μην έφθανε το πρόβλημα με τα καταπατημένα δημόσια κτήματα, υπάρχουν κτήματα που καλλιεργούνται από αγρότες, που κάποτε φαίνεται πως ήταν δημόσια και για τα οποία σήμερα οι καλλιεργητές τους επιδοτούνται από τον
ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Oργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) έχοντας εκχερσωθεί στο παρελθόν.

Όπως προκύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μαγνησία το συνολικό εμβαδόν των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, ανέρχεται σε 2.317.489 στρέμματα, από τα οποία τα 149.695 είναι στρέμματα δημοσίων δασικών εκτάσεων, που καλλιεργούνται και δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών της ΕΚΧΑ, προκύπτει ότι ο αριθμός των εκτάσεων που ήταν στο παρελθόν δασικές και σήμερα όχι μόνο καλλιεργούνται αλλά επιδοτούνται δεν είναι αμελητέος. Στη Μαγνησία έχουν εντοπιστεί 149.694 στρέμματα δημοσίων δασικών εκτάσεων που καλλιεργούνται και είχαν κατά το παρελθόν εκχερσωθεί, γεγονός που αποκαλύπτει μια βασική ανεπάρκεια του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υποδείχθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ήδη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας. Οι εκτάσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, εξαιρούνται τόσο της υποβολής αντίρρησης όσο και της ένταξής τους στον δασικό χάρτη ως δασικές.
Σημειώνεται ότι παρατάθηκε έως την 7η Σεπτεμβρίου 2017, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 3889/2010) προθεσμία έληγε στις 27.7.2017.
Παράλληλα με την υποβολή αντιρρήσεων, παράταση πήραν η διαδικασία υποβολής αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος και η δυνατότητα υποβολής αίτησης εξαγοράς των εκχερσωμένων αγροτικών εκτάσεων που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τρίτη κατά σειρά παράταση ήρθε… σχεδόν φυσικά. Και αυτό γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πολύ πρόσφατα (μόλις στις αρχές Μαΐου) θεσπίσει μια νέα διαδικασία για την ευκολότερη και φθηνότερη απόκτηση παράνομα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από τους αγρότες, που τις καλλιεργούν και αρκετές αλλαγές στη διαδικασία αντιρρήσεων (μεταξύ των οποίων η δυνατότητα διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων). Επιπλέον, παραμένει «ανοιχτή» σε όλη την διάρκεια της ανάρτησης η εξαίρεση των «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή των οικισμών αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, των ορίων των οικισμών κ.λπ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το