Τοπικά

Καλλιεργεί φυσικά έλατα στη Χαλκιδική και τα πουλάει στον Βόλο

Ο Ταξιάρχης, ένα χωριό της Χαλκιδικής που είναι κτισμένο κοντά στην κορυφή του Χολομώντα σε υψόμετρο 650 μέτρων, αποτελεί τη βάση του Αχιλλέα Τσιάκα, ο οποίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έρχεται στον Βόλο και πουλάει φυσικά έλατα. Φέτος βρίσκεται στο γνώριμο στέκι του, σε μία γωνιά της Γρηγορίου Λαμπράκη στα Παλαιά, όπου στήνει την πραμάτειά του. Περιλαμβάνει έλατα που καλλιεργεί ο ίδιος εδώ και 21 χρόνια, αφότου πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, όπου και κατάγεται.

Η εμπορία ελάτων για τους κατοίκους του Ταξιάρχη είναι μία ιστορία που κρατάει δεκαετίες τώρα, ενώ έχει χαρακτηριστεί «χωριό των Χριστουγέννων». Ο κ. Τσιάκας είναι ένας από τους ελατοκαλλιεργητές που τροφοδοτούν χιλιάδες ελληνικά σπίτια με φυσικά δέντρα για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. «Έχω περίπου 30 στρέμματα στον Ταξιάρχη. Από εκεί είναι και τα δέντρα», είπε ο Πηλιορείτης αγρότης, ο οποίος έχει πάνω από μία δεκαετία που έρχεται στον Βόλο για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Η καταγωγή μου είναι από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Όσο ζούσα στο χωριό μου, εργαζόμουν ως κυρατζής. Πιο παλιά πουλούσα αμμοχάλικα και άλλα οικοδομικά υλικά με τα ζώα και φτιάχναμε σπίτια. Έχω 21 χρόνια στη Χαλκιδική. Με το που εγκαταστάθηκα στον Ταξιάρχη, ασχολήθηκα με την καλλιέργεια ελάτων», ανέφερε έπειτα ο κ. Τσιάκας, όταν μίλησε για την κυριότερη πηγή εισοδήματος των κατοίκων του χωριού, όπου ζει μόνιμα από τη δεκαετία του ’90.

«Τα τελευταία χρόνια φεύγουν από τον Ταξιάρχη κοντά στα 20.000 έλατα. Σχεδόν όλο το χωριό ασχολείται μ’ αυτή την καλλιέργεια», σημείωσε ο κ. Τσιάκας, για να προσθέσει: «Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταλήγει το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής. Γίνονται και κάποιες εξαγωγές στην Κύπρο. Πιο παλιά δίναμε πολλά δέντρα και σε πλανόδιους πωλητές. Το χωράφι είναι δικό σου, βγάζεις άδεια από το Δασαρχείο και στη συνέχεια μπορείς να τα πουλήσεις νόμιμα».

Τα δενδρύλλια υλοτομούνται από τις τεχνητές φυτείες, ώστε να μην πλήγεται ο δασικός πλούτος του Χολομώντα. Έτσι, όλα τα έλατα από τον Ταξιάρχη προσημαίνονται και ελέγχονται από το Δασαρχείο Πολυγύρου. Όταν ένα έλατο φέρει την ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του, αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί προϊόν λαθροϋλοτομίας.

Τα φυσικά έλατα πωλούνται κομμένα, προσαρμοσμένα σε μία ξύλινη βάση σε σχήμα σταυρού για να στέκονται όρθια. Τα δέντρα έχουν διάφορες διαστάσεις, που κυμαίνονται από τα 1,50 μέτρα και φτάνουν μέχρι τα 4-5 μέτρα ύψος. Το ύψος των ελάτων επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και το εύρος των τιμών διάθεσης. «Τα μικρά έλατα ξεκινούν από 30 ευρώ. Τα μεγέθη; Μέχρι και 4 μέτρα δίνω, εάν κάποιος θέλει μεγαλύτερο δέντρο να στολίσει», δήλωσε ο κ. Τσιάκας, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες για την καλλιέργεια που έχει επιλέξει στον Ταξιάρχη: «Τα έλατα που έφερα φέτος στον Βόλο, τα φύτεψα πριν από 15 χρόνια περίπου. Τόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει το δέντρο δύο μέτρα. Φόρτωσα 100 έλατα. Όσα κόβεις, άλλα τόσα φυτεύεις, ώστε να αναπληρώνεις τα δέντρα που έχεις στην έκταση που καλλιεργείς. Πρώτα μαζεύεις σπόρο και μετά το φυτώριο θέλει άλλα δύο-τρία χρόνια, μέχρις ότου το έλατο μεγαλώσει και το φυτέψεις στο χωράφι. Δεν είναι απλή διαδικασία, χρειάζεται χρόνια για να φτάσει ένα έλατο στην αγορά. Και φυσικά όλα τα δενδρύλλια χρειάζονται περιποίηση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάς και τις ζημιές. Να, τον περσινό χειμώνα ο παγετός είχε «κάψει» τις κορυφές των ελάτων, αλλά ευτυχώς ξαναδώσανε».

Ο Πηλιορείτης ελατοκαλλιεργητής θα βρίσκεται στο πόστο του, μέχρι να ξεπουλήσει. Η κίνηση, πάντως, δεν είναι όπως παλαιότερα, με τον ίδιο να λέει: «Στον Βόλο έρχομαι τις γιορτές πάνω από μία δεκαετία. Όταν πρωτοξεκίνησα να κατεβαίνω εδώ από τη Χαλκιδική, υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, η δουλειά μας δεν έχει πολλά πράγματα. Όπως όλες, άλλωστε. «Κάθε πέρσι και καλύτερα», λέμε όσοι καλλιεργούμε έλατα στον Ταξιάρχη. Τώρα θα βρίσκομαι εδώ μέχρι να διαθέσω και τα τελευταία δέντρα που έχουν μείνει».
Όσο για τη χάρη που έχει ένα φυσικό έλατο στον χριστουγεννιάτικο στολισμό σε σχέση με τα τεχνητά από PVC; Ο κ. Αχιλλέας Τσιάκας τόνισε: «Εννοείται πως δεν συγκρίνονται αυτά τα πράγματα. Τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι επικίνδυνα για την υγεία, πόσο μάλιστα για τα μικρά παιδιά. Αντίθετα, τα φυσικά έλατα τα βλέπεις μέσα στο σπίτι σου και χαίρεσαι. Η ομορφιά τους είναι απαράμιλλη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το