Τοπικά

Καλλιέργειες σιτηρών μολύνονται από μύκητες

Μολύνσεις από μύκητες παρατηρούνται σε καλλιέργειες σιταριού στον Νομό Μαγνησίας μετά από επιτόπιους ελέγχους αλλά και εξετάσεις δειγμάτων που προσκομίστηκαν τόσο στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, αλλά και στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών.

Πρόκειται για μολύνσεις που προέρχονται από τους μύκητες Septoria spp. (Σεπτορίωση) και Pyrenophora tritici-repentis (Πυρηνοφόρα), ενώ με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν και την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται επικίνδυνο για την εξάπλωση των προσβολών.
«Η ενδεχόμενη καταστροφή του φύλλου σημαία θα επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών. Γι’ αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους και σε περίπτωση σοβαρής προσβολής να προβούν άμεσα σε ψεκασμό με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους, συνεκτιμώντας την κατάσταση των φυτειών, τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος του ψεκασμού, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από την επαναλαμβανόμενη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων της ίδιας ομάδας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως «οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.
Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων» καταλήγει.

Προβλήματα στις αμυγδαλιές
Στο μεταξύ, από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η έξοδος των ακμαίων του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές καλλιέργειας της αμυγδαλιάς στον Νομό Μαγνησίας.
Να αναφερθεί ότι το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι και διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.
Στους αμυγδαλοκαλλιεργητές συστήνεται η συνέχιση των ψεκασμών για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές και επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και τη σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που υπάρχει μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το