Πολιτισμός

Οι καλύτεροι δίσκοι κλασικής για το 2014

mousiki

Πλήθος υπήρξαν οι ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες δίσκων κλασικής μουσικής το 2014 και σημαντική η παρουσία Ελλήνων καλλιτεχνών ανάμεσά τους.

Ενα από τα πλέον προβεβλημένα εκδοτικά γεγονότα ήταν η επανέκδοση του συνόλου των ηχογραφήσεων της Μαρίας Κάλλας σε νέες επεξεργασίες βασισμένες στις αρχικές ηχητικές πηγές (Warner): η πρώτη «Τόσκα» (1953) υπό τον Ντε Σάμπατα, η πρώτη «Λουτσία» (1953), η «Μπατερφλάι» και ο «Τροβαδούρος» του Κάραγιαν, οι «Πουριτανοί», η «Κάρμεν», η πρώτη αλλά και η δεύτερη «Νόρμα»… Ερμηνείες αναφοράς, που με αποκατεστημένο ήχο μοιάζουν εκτός συναγωνισμού.

Εργα Μπαχ

Δύο ξεχωριστές κυκλοφορίες αφορούν έργα του Ι. Σ. Μπαχ. Η πρώτη περιλαμβάνει κοντσέρτα για βιολί με τον Τζουλιάνο Καρμινιόλα και το σύνολο Κοντσέρτο Κελν. Σπάνια η μουσική του Μπαχ έχει ηχήσει με παρόμοια αβίαστη μελωδικότητα και αίσθηση της μελωδικής γραμμής όσο από τα χέρια αυτού του έξοχου Ιταλού βιολονίστα (Archiv). Στη δεύτερη, ο Γάλλος πιανίστας Πιερ-Λοράν Εμάρ αποδίδει τον εσωτερικό διάλογο από τα 24 πρελούδια και τις φούγκες του πρώτου βιβλίου από το καλά συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο με λιτότητα που αναδίδει σπάνια τρυφερότητα (Deutsche Grammophon). Και στις δύο περιπτώσεις την προτεσταντική βλοσυρότητα διατρυπούν φως και συναισθήματα.

Πιάνο και μουσική δωματίου

Στο άλμπουμ «Dances» ο θαυμάσιος Βρετανός πιανίστας Μπέντζαμιν Γκρόβενορ έχει σχεδιάσει μία ιδιαίτερα ευφυή διαδρομή, που περνά από τον Μπαχ και τον Σοπέν, στον Σκριάμπιν, τον Γρανάδος, τον Γιόχαν Στράους, τον Αλμπένιθ και φτάνει ώς τον Μόρτον Γκουλντ. Απίστευτη δεξιοτεχνία στην υπηρεσία της έκφρασης και η διαρκής μεταβολή της θερμοκρασίας των συναισθημάτων δίνουν ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα (Decca). Ενας άλλος σπουδαίος πιανίστας, ο Ρώσος Ντένις Ματσούεφ, ηχογράφησε με εντυπωσιακό τρόπο τα δύο κοντσέρτα για πιάνο του Τσαϊκόφσκι. Ο μεγάλος του ήχος, το ηρωικό παίξιμο που, όμως, διαθέτει εξίσου χώρο για ευαίσθητες παραγράφους ή απλά τρυφερές φράσεις οι οποίες ξαφνιάζουν, μοιάζουν ιδανικά προσόντα για τα συγκεκριμένα έργα. Στο πρώτο Κοντσέρτο βρίσκει κανείς και άλλες γοητευτικές ερμηνείες. Στο δεύτερο ο Ματσούεφ φαίνεται εκτός συναγωνισμού (Mariinsky).

Στη μουσική δωματίου προστέθηκε ένα θαυμαστά ισορροπημένο μπετοβενικό «Τρίο του Αρχιδούκα» από τους Φοστ, Κεράς και Μέλνικοφ, σε όργανα εποχής αλλά κυρίως σε μία ιστορικά ενημερωμένη ανάγνωση, από την οποία δεν λείπει ούτε η φλόγα αλλά ούτε η ευαισθησία (Harmonia mundi). Επίσης, ένα γοητευτικό Κουιντέτο για δύο τσέλα του Σούμπερτ, με την Αν Γκαστινέλ και τους «Διοτίμα» (Naïve).

Φωνητική μουσική

Ανάμεσα στις παραγωγές όπερας ξεχωρίζει η «Ηλέκτρα» του Ρ. Στράους, κυρίως επειδή καταγράφει την εντυπωσιακή ερμηνεία της Εβελιν Χερλίτσιους στον κεντρικό ρόλο: εκτός από τις νότες, τη δύναμη και την αντοχή, η τραγουδίστρια διαθέτει επίσης το νεανικό ηχόχρωμα του ρόλου (Deutsche Grammophon). Ακόμα καλύτερη είναι η οπτική καταγραφή της Χερλίτσιους από παράσταση στο φεστιβάλ του Εξ σε σκηνοθεσία του Πατρίς Σερό υπό την διεύθυνση του Εζα-Πέκα Σάλονεν (Bel Air).

Στην υψίφωνο Κριστιάνε Καργκ οφείλεται ένας από τους ωραιότερους δίσκους με τραγούδια του Ρίχαρντ Στράους (Berlin Classics). Τη φωνή της χαρακτηρίζουν οι υδραργυρικές ποιότητες τις οποίες έχει ανάγκη η συγκεκριμένη μουσική, ενώ η ίδια διαθέτει μουσικότητα και ευφυΐα που την κρατούν μακριά από κοινοτοπίες. Το τραγούδι με το αλπικό κόρνο ανήκει στις ευχάριστες εκπλήξεις του δίσκου. Την Καργκ συνοδεύει ο εξαιρετικός πιανίστας Μάλκολμ Μαρτινό. Απόλυτο «must», συναρπαστικό μάθημα μπελ-κάντο είναι το αφιέρωμα του κόντρα-τενόρου Φράνκο Φατζόλι στον συνθέτη Νικόλα Πόρπορα (Naïve), ενώ «δώρο» για τις αισθαντικές «Καλοκαιριάτικες νύχτες» του Μπερλιόζ είναι η θερμή φωνή της μεσοφώνου Κάρεν Κάργκιλ (Linn records) υπό τον ανερχόμενο Ρόμπιν Τιτσάτι.

Ξεχωριστές προτάσεις

Για το τέλος δύο ξεχωριστές προτάσεις: Το «City noir» του Τζον Ανταμς, ένας ατμοσφαιρικός φόρος τιμής στα «φιλμ νουάρ» αλλά και στο σαξόφωνο, για το οποίο ο δίσκος περιλαμβάνει ένα γοητευτικό Κοντσέρτο, όπως επίσης ένας απολαυστικός δίσκος του τενόρου-αστέρα Γιόνας Κάουφμαν, αφιερωμένος στη μουσική σκηνή στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου.

Εξαιρετικές ελληνικές παρουσίες

Δυναμικότατη υπήρξε φέτος η παρουσία Ελλήνων μουσικών που ηχογραφούν σταθερά σε μεγάλες εταιρείες. Με πέντε νέες κυκλοφορίες ο Γιώργος Πέτρου παραμένει στην κορυφή. Ξεχωρίζουν η παγκόσμια πρώτη της όπερας «Σιρόης» του Χάσε καθώς επίσης «Τα πλάσματα του Προμηθέα» του Μπετόβεν (Decca). Και στις δύο ο Πέτρου διευθύνει την Καμεράτα σε όργανα εποχής: είναι πρώτη φορά που ελληνικό σύνολο έχει τόσο δυναμική διεθνή παρουσία και αποσπά συνολικά εγκωμιαστικές κριτικές.

Η Sony ηχογραφεί με τον Θεόδωρο Κουρεντζή τις τρεις όπερες του Μότσαρτ σε λιμπρέτο Ντα Πόντε. Φέτος κυκλοφόρησαν οι «Γάμοι του Φίγκαρο» και το «Ετσι κάνουν όλες». Ο τρόπος με τον οποίο διευθύνει ο Κουρεντζής, οδηγώντας τη μουσική στα άκρα, μοιάζει να ταιριάζει καλύτερα στο μπαρόκ. Ετσι, επιτυχέστερος από τις δύο όπερες είναι ο νέος δίσκος του με αποσπάσματα από έργα του Ραμό, πάντα για τη Sony.
Ο Λεωνίδας Καβάκος απέσπασε φέτος το βραβείο «Καλλιτέχνης τη χρονιάς» των αναγνωστών του βρετανικού περιοδικού δισκογραφίας Gramophon για δίσκο της Decca που περιλαμβάνει τις Σονάτες για βιολί του Μπραμς. Ο Καβάκος συνεργάζεται με τη δυναμική Κινέζα πιανίστρια Γιούτζα Ουάνγκ και μαζί επιτυγχάνουν ερμηνείες μεγάλης εκλέπτυνσης και ηχητικής ομορφιάς.

Με την υπογραφή του τσεμπαλίστα Μάρκελλου Χρυσικόπουλου κυκλοφόρησαν επίσης δύο αξιόλογοι δίσκοι από τη γαλλική εταιρία Naïve. Μάλιστα, με επιτυχία παρουσίασε στην Αθήνα το περιεχόμενου του πρώτου με σολίστ τη μεσόφωνο Ρομίνα Μπάσο και τίτλο «Lamento», που περιλαμβάνει θρήνους και παρωδίες θρήνων.

Την υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου μπορεί κανείς να απολαύσει ως Ρούσαλκα στην εξαιρετική παραγωγή της ομότιτλης όπερας του Ντβόρζακ από το θέατρο Μονέ των Βρυξελλών, σε dvd που έχει ήδη αποσπάσει βραβεία (Euroarts). Τέλος, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, συνοδευόμενος από τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο, ερμηνεύει με υποδειγματικό τρόπο μελωδικά τραγούδια του Φελισιάν Νταβίντ (Aparte).

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το