Τοπικά

Καλή η φετινή παραγωγή κρασιού στη Νέα Αγχίαλο

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ο τρύγος στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, με την παραγωγή κρασιού να χαρακτηρίζεται πολύ καλή ποσοτικά και ποιοτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» κ. Ιωάννη Κίτσιο. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η παραγωγή του φετινού τσίπουρου, ενώ από τον Συνεταιρισμό συνεχίζεται καθημερινά και η διάθεση μούστου.

Σε καλά επίπεδα κυμάνθηκε η φετινή παραγωγή σταφυλιών με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» να αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής, αναδεικνύοντας τη Νέα Αγχίαλο και τα αγροτικά της προϊόντα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» κ. Ιωάννης Κίτσιος ανέφερε πως «ο φετινός τρύγος πήγε πολύ καλά και στην ουσία έχει ολοκληρωθεί. Εμείς παραλαμβάνουμε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού τα σταφύλια των παραγωγών – μελών μας και στη συνέχεια προχωρούμε στην οινοποίηση στο υπερσύγχρονο οινοποιείο μας».
Σχετικά με τη φετινή παραγωγή κρασιού ο κ. Κίτσιος τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα καλή και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Τα προϊόντα μας είναι άριστης ποιότητας, αφού και τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες με σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους και τις καλύτερες ποικιλίες. Άλλωστε στον Συνεταιρισμό έχουμε γεωπόνους που συμβουλεύουν με τις γνώσεις τους παραγωγούς που είναι και μέλη, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση στις καλλιέργειες και τους αμπελώνες. Τα φετινά κρασιά είναι δεκάρια και δωδεκάρια στους βαθμούς, που σημαίνει ότι η ποιότητά τους ξεχωρίζει. Ο Συνεταιρισμός παράγει πολλές ετικέτες κρασιών, τα οποία πωλούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό» προσέθεσε ο ίδιος.
Όπως προαναφέρθηκε, στο τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζεται στη «Δήμητρα» και η παραγωγή του φετινού τσίπουρου, του γνωστού και ως «Θεσσαλικό». «Παράγουμε τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς γλυκάνισο σε διάφορες συσκευασίες, το οποίο είναι αποτέλεσμα πολλαπλής απόσταξης σταφυλιών, που προέρχονται από εκλεκτές ποικιλίες» τόνισε ο κ. Κίτσιος.

Απαλλαγή υποχρέωσης υποβολής δήλωσης
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης παραγωγής μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη ενός η περισσότερων συνεταιριστικών οινοποιείων ή ομάδων παραγωγών και έχουν παραδώσει το σύνολο της παραγωγής τους στα εν λόγω συνεργατικά οινοποιεία ή ομάδες.
Επίσης, οι συγκεκριμένοι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση, εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Καν. 2018/273.
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε απόφαση, η οποία αφορά τον «Καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Καν.(ΕΕ) 2018/273 και του Καν.(ΕΕ) 2018/274 όσον αφορά στις δηλώσεις παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το