Τοπικά

Κάλεσμα οικολογικών οργανώσεων της Μαγνησίας στο ΤΕΕ

Οι Οικολογικές Οργανώσεις της Μαγνησίας, καλούν τους πολίτες του Βόλου  σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 στις 16.00 στο ΤΕΕ Μαγνησίας για μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για της επιπτώσεις της λειτουργίας της ΑΓΕΤ μέσα στην πόλη του Βόλου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Με μια δημόσια εκδήλωση, σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, προσπαθεί η ΑΓΕΤ να «ενημερώσει» την τοπική κοινωνία, σχετικά με την παραγωγική της διαδικασία στο Βόλο. Το θέμα αφορά μια νέα τεχνική που μπορεί να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται κατά την καύση ορυκτών ή δευτερογενών καυσίμων Στη συνέχεια αυτό θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται σε διάφορους υπόγειους χώρους, όπως εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου. Στόχος του προγράμματος αυτού, που επιδοτείται οικονομικά από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), είναι να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική κρίση.

Θα χειροκροτούσαμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια αυτή αλλά η τοπική κοινωνία απειλείται άμεσα και πρωτίστως από τις υπόλοιπες εκπομπές του κλιβάνου της ΑΓΕΤ. Η βιομηχανία αυτή, που καταχρηστικά λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου, εκπέμπει καθημερινά 16 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα καυσαερίων και αερίων ψύξης του κλίνκερ στην ατμόσφαιρα της πόλης μας! Εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων διαχέονται στα σχολεία, στα σπίτια και στους χώρους όπου εξελίσσεται η κοινωνική ζωή του τόπου μας. Ανυπολόγιστοι χημικοί ρύποι από διοξίνες και φουράνια απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία. Η ποιότητα του ατμ. αέρα στο Βόλο είναι επιβαρυμένη τις περισσότερες μέρες του έτους και οι πρόωροι θάνατοι, από τις επιπτώσεις αυτές, τοποθετούν την πόλη μας στην πρώτη θέση πανελλαδικά.

Η μόνη κοινωνική ανοχή που μπορεί να υπάρξει προς την ΑΓΕΤ είναι περιορισμένου χρονικού ορίζοντα, μέχρι την μετεγκατάσταση της σε θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή. Μέχρι τότε το μόνο ορυκτό καύσιμο που θα μετριάσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι το φυσικό αέριο. Μέσα σ’ αυτή τη σκληρή και εχθρική πραγματικότητα, η εκδήλωση της ΑΓΕΤ μόνο παραπλανητικά μπορεί να λειτουργήσει, παρά την καινοτόμο τεχνική που προβάλει. Πριν από κάθε άλλη επισήμανση, θεωρούμε αρνητικό το αποτύπωμα της τσιμεντοβιομηχανίας, όσο λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας. Ζητάμε ξανά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να κάνει μετρήσεις (και σε βάθος χρόνου) διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων πέριξ του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και σε δημόσιους χώρους της πόλης. Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον της επιπτώσεις της λειτουργίας του εργοστασίου μέσα στην πόλη μας και δεν παραπλανούνται από τις φιέστες της ΑΓΕΤ ή τα «καθρεφτάκια» που μοιράζει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Sports Pass 300 ευρώ στους μαθητές – Ποιοι είναι δικαιούχοι

Την παροχή ενός voucher για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύψους 300 ευρώ, που θα ονομάζεται…

21 Μαρτίου 2024

Παιδιά 10 και 12 χρόνων έκλεψαν αυτοκίνητο και έκαναν ράλι

Όρεξη για... περιπέτειες είχαν δυο πιτσιρικάδες ηλικίας μόλις 12 και 10 χρόνων, οι οποίοι βρήκαν…

21 Μαρτίου 2024

«Συνειρμοί» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

  Συνεχίζεται στο εκθετήριο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου (Φερών 15, Παλαιά Βόλου) η…

21 Μαρτίου 2024

Μπήκε στο σπίτι του εργοδότη του και του έκλεψε χιλιάδες ευρώ

Τον άνθρωπο που του είχε δώσει εργασία, έκλεψε ένας νεαρός άνδρας στην Κρήτη. Σύμφωνα με…

21 Μαρτίου 2024

Καθηγητές και καθηγήτριες σε ρόλο εκφωνητών – «Nτύνουν» τις παρελάσεις με ιστορικές γνώσεις

Οι φωνές τους γνωστές στις μέρες των επετείων «ντύνουν» με τη λυρικότητα, τον ενθουσιασμό και…

21 Μαρτίου 2024

Επέστρεψε στο Νοσοκομείο Βόλου και στα καθήκοντά του ο Νίκος Χαυτούρας

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αργίας ο νευροχειρουργός Νίκος Χαυτούρας επέστρεψε στα καθήκοντά του στο…

21 Μαρτίου 2024