Τοπικά

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στον αγώνα τους κατά της καύσης σκουπιδιών απηύθυναν σήμερα τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών No Burn, του Συντονισμού Συλλογικοτήτων και των Νέων για το Περιβάλλον, με αφορμή την Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης κατά την καύσης σκουπιδιών το Σάββατο 29 Μαϊου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη των συλλόγων, το μέλος της Πρωτοβουλίας Νο Burn Νίκος Κανελλής αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο του Βόλου.

«Η Πανελλαδική Μέρα Δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών αποτελεί μια πρώτη απάντηση στα εφιαλτικά σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τη γενίκευση της καύσης των σκουπιδιών σε όλη τη χώρα» ανέφερε και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, προβλέπονται τέσσερις μεγάλες μονάδες καύσης σκουπιδιών σε Αττική, Μακεδονία, Κρήτη και Πελοπόννησο συν η καύση σκουπιδιών που γίνεται στα εργοστάσια τσιμέντου, στην ΑΓΕΤ στο Βόλο, στην ΑΓΕΤ στο Μηλάκι της Εύβοιας, στον ΤΙΤΑΝΑ Θεσσαλονίκης και στον ΤΙΤΑΝΑ Βοιωτίας. Σημείωσε ακόμη ότι προβλέπονται και 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που θα φτιάξουν οι Δήμοι με τελικό προϊόν τα απορριμματογενή καύσιμα. Όπως είπε, σε αυτούς του Δήμους συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Βόλου καταγγέλλοντας ότι σχέδιό του είναι τα σκουπίδια να στέλνονται στην ΑΓΕΤ για καύση. “Άρα είναι κι αυτός συνένοχος στο έγκλημα” δήλωσε. Επισήμανε ακόμη την οικονομική διάσταση του ζητήματος της καύσης αναφέροντας ότι σε μερικά χρόνια η περιοχή μας θα καταστεί συνώνυμη της ρύπανσης.

“Απέναντί μας έχουμε τεράστια οικονομικά συμφέροντα” δήλωσε ο κ. Κανελλής σημειώνοντας ότι πρότασή τους είναι η προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων με ένταξη της νεολαίας.

Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Συλλογικοτήτων Γιάννης Χατζηγιάννης υπογράμμισε πως η κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλες συλλογικότητες και άλλα κινήματα σε όλη την Ελλάδα, ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί η διαδικασία αποκομιδής, διαλογής και ανακύκλωσης των σκουπιδιών» είπε. Μίλησε ακόμα και για αντιπάλους του κινήματος δηλώνοντας πως βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα: στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παλιότερα, στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στους τοπικούς άρχοντες.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων έχει διατυπώσει αίτημα για να φύγει ο όμιλος LAFARGE από την πόλη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μετεγκατάστασή του εργοστασίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το