Πολιτισμός

Οι καλές ειδήσεις:Παρίσι-Τέξας για τον διεθνή Takis

Τάκης

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις για τη χώρα. Δυο μεγάλες εκθέσεις στο Παρίσι και στο Χιούστον του Τέξας θυμίζουν ότι ο διεθνής ΄Ελληνας καλλιτέχνης, Takis, έγινε 90 ετών

«Καλύτερο μέλλον στον κόσμο θα υπάρξει μόνο αν επιστρέψει η μητριαρχία και οι γυναίκες κλείσουν τους άντρες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η γυναίκα είναι η Φύση και αποκλείεται να τη βλάψει. Ο άντρας είναι απλώς ένα μόριό της, μία σταγόνα σπέρμα»…

Από τους ελάχιστους ΄Ελληνες εικαστικούς δημιουργούς με – αληθινά – παγκόσμια καριέρα, ο Takis (ή Παναγιώτης Βασιλάκης, όπως λεγόταν όταν γεννήθηκε) είναι ο καλλιτέχνης στον οποίο το 1987 ο Δήμος του Παρισιού παραχώρησε 3000 τ.μ., τη μεγαλύτερη έκταση που δόθηκε ποτέ σε καλλιτέχνη στην ιστορία της πόλης, για να στήσει στην Ντεφάνς το «δάσος» με τα 39 σινιάλα του.

Ο διεθνής Takis με τιε βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες (σημειωτέον, το 2009 στήριξε το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από τη δωρεά 100 μοναδικών έργων – μαγνητικών τοίχων – από την πώληση των οποίων το 80% των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της δράσης της οργάνωσης) είναι το πρόσωπο δυο μεγάλων εκθέσεων που διοργανώνονται στο Παρίσι και στο Τέξας.

Φόρος τιμής στον σπουδαίο Έλληνα γλύπτη που κλείνει φέτος τα 90 του χρόνια είναι οι εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο Palais de Tokyo στο Παρίσι και στη Menil Collection στο Χιούστον του Τέξας

Takis «Champs Magnetiques» Palais de Tokyo, Παρίσι

Από τα μεγάλα του σινιάλα έως και τα ερωτικά του γλυπτά… Χθες, Τετάρτη, εγκαινιάστηκε στο Palais de Tokyo, η έκθεση «Μαγνητικά Πεδία» ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη. Η μεγάλη μονογραφία-έκθεση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σημαντικά έργα από τηνσυλλογή του Σταύου Μιχαλαριά όπως το μνημειώδες έργο “Αφιέρωμα στον Κάφκα” (Le siecle de Kafka) τα Telelumieres και τα Φωτεινά Σινιάλα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση του έργου του Τάκη που έχει οργανωθεί μετά από εκείνη του Jeu de Paume στο Παρίσι το 1993.

Η έκθεση στο Palais de Tokyo θα διαρκέσει από τις 18/02/2015 έως τις 17/05/2015. Επιμέλεια: Alfred Pacquement

Τakis «The Fourth Dimension», Menil Collection, Χιούστον, Τέξας

Η Συλλογή Menil του Texas έχοντας μακρόχρονη συνεργασία με τον Τάκη εκθέτει περίπου 25 έργα από την μόνιμη συλλογή της στην έκθεση «Τέταρτη διάσταση». Είναι η πρώτη έκθεση σε Μουσείο εκτός Ευρώπης που αποτυπώνει την πορεία του καλλιτέχνη στην Αμερική. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του που εκτίθενται είναι τα: Μagnetic Walls, τα Magnetic Paintings και τα Mουσικά γλυπτά.

Η έκθεση στο Menil Collection θα διαρκέσει από τις 24/01/2015 – 26/07/2015. Επιμέλεια: Toby Kamps

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το