Ελλάδα

Καλαμάτα: Δικάζονται οι επτά κατηγορούμενοι του μπουλουκιού του σαϊτοπόλεμου

H κοινωνία της Καλαµάτας συνεχίζει να παρακολουθεί µουδιασµένη τις συζητήσεις για την κατάργηση ή την αυστηροποίηση του τρόπου µε τον οποίο διεξάγεται ο σαϊτοπόλεµος, µε τον 62χρονο από το ταγάρι του οποίου έφυγε η σαΐτα να µην µπορεί να πιστέψει το κακό που έγινε… Οπως αναφέρει στην προανακριτική του κατάθεση στην Αστυνοµία, «όπως κρατούσα στο χέρι µου µια αναµµένη σαΐτα, πήρε φωτιά µια άλλη σαΐτα και τρύπησε το ταγάρι. Η σαΐτα αυτή έφυγε από την κάτω πλευρά του ταγαριού και οι υπόλοιπες σαΐτες πήραν φωτιά. Τότε εγώ έβγαλα το ταγάρι που φορούσα απάνω µου µε τις σαΐτες, τις άφησα στο έδαφος και αµέσως πάτησα το ταγάρι για να µη φύγουν οι υπόλοιπες σαΐτες και πάνε προς τον κόσµο. ∆εν κατάλαβα να έφυγε κάποια άλλη σαΐτα, εκτός από αυτή που έσκισε το ταγάρι».

Ο 62χρονος, οικοδόµος στο επάγγελµα, ασχολείται µε το έθιµο της σαΐτας εδώ και 50 χρόνια. Η κακή στιγµή, όµως, έρχεται µόνο µία φορά… Η σαΐτα που έφυγε από το ταγάρι του χτύπησε στο κεφάλι τον άτυχο κάµεραµαν Κώστα Θεοδωρακάκη, πατέρα δύο παιδιών. Λίγα λεπτά νωρίτερα ο εικονολήπτης είχε προτρέψει δύο παρευρισκόµενους να αποµακρυνθούν από το συρµατόπλεγµα.

Δηλώνει έτοιµος να αναλάβει τις ευθύνες του. Μέσω µιας δήλωσης που διένειµε µε τη βοήθεια του δικηγόρου του, αναφέρει: «Είµαι συγκλονισµένος από τον θάνατο ενός συνανθρώπου µου µε αυτόν τον τραγικό τρόπο και εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά µου στην οικογένειά του. Επειδή τη ζωή µου την πέρασα µέσα στα γιαπιά σαν οικοδόµος, µε σκληρή δουλειά και ιδρώτα, για να µεγαλώσω τα παιδιά µου, έµαθα να σέβοµαι τη ζωή και την οικογένεια κάθε ανθρώπου και µε ντοµπροσύνη να αναλαµβάνω τις ευθύνες µου. Ετσι και τώρα ως καπετάνιος του µπουλουκιού που µετείχε στο έθιµο του σαϊτοπολέµου, εάν αποδειχθεί ότι έχω την παραµικρή ευθύνη για το τραγικό συµβάν, είµαι έτοιµος να την αναλάβω».

Στην κατάθεσή του προ ηµερών στην Αστυνοµία, ο 62χρονος υποστήριξε ότι πριν από µερικά χρόνια διαφώνησε µε τη µεταφορά του εθίµου στην πλατεία Οθωνος, αλλά µίλησε «εις ώτα µη ακουόντων». «∆υστυχώς, τα µέτρα ασφαλείας δεν ήταν τα καλύτερα που θα µπορούσαν να είναι. Μάλιστα, εγώ µπροστά στους άλλους αρχηγούς των µπουλουκιών είχα διαφωνήσει έντονα στο δηµαρχείο πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, όταν αποφασίστηκε από τον δήµο να µεταφερθεί ο χώρος της εκδήλωσης στην πλατεία Οθωνος, γιατί το έβλεπα ότι δεν θα υπήρχε η κατάλληλη προστασία για το πλήθος. Ωστόσο, κανένας δεν µε άκουσε».

Τα µέτρα ασφαλείας

Μέλος του διοικητικού συµβουλίου του συλλόγου των σαϊτολόγων υποστηρίζει ότι πέρυσι το σωµατείο ζήτησε να αναλάβει το ίδιο τα µέτρα ασφαλείας, αλλά η δηµοτική Αρχή απάντησε ότι θα το αναλάµβανε εκείνη. «Πέρυσι, αφού κάναµε µια έρευνα σχετικά µε την αγορά συρµατοπλέγµατος ύψους 1,7 µέτρων, προκειµένου να ασφαλιστεί ο χώρος καλύτερα, µεταβήκαµε σε εκπρόσωπο της δηµοτικής Αρχής προκειµένου να τον ενηµερώσουµε για τις προθέσεις µας και το κόστος της αγοράς, το οποίο θα αναλαµβάναµε αποκλειστικά εµείς ως σύλλογος.

Οµως εκείνος µας διαβεβαίωσε ότι την ασφάλεια του εθίµου θα τη φροντίσουν οι ίδιοι» αναφέρει στην κατάθεσή του στις Αρχές. Ο θάνατος του άτυχου εικονολήπτη έχει ανοίξει µια µεγάλη συζήτηση γύρω από τον σαϊτοπόλεµο, ένα έθιµο που έχει τις ρίζες του στο 1821. Από τότε έχουν γίνει πολλά ατυχήµατα και ακρωτηριασµοί, αλλά ποτέ θάνατος. Το τραγικό συµβάν που στοίχισε τη ζωή στον Κ. Θεοδωρακάκη θα αποτελέσει ίσως την αφορµή για την αυστηροποίηση των κανόνων ασφαλείας ή την κατάργηση του εθίµου εάν οι αρµόδιοι αναλάβουν το πολιτικό κόστος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το