Αθλητισμός

Κακός δαίμονας για τον Ολυμπιακό ο Ρήγας Φεραίος

Στο στάδιο του Βελεστίνου με αντίπαλο τον Ρήγα Φεραίο δοκιμάζεται την Κυριακή ο Ολυμπιακός, που θέλει τη νίκη για να διατηρηθεί στην κορυφή της Α’ ΕΠΣΘ. Οι δύο ομάδες έχουν τη δική τους προϊστορία με τους «κυανόλευκους» να έχουν αποδειχθεί ο «κακός δαίμονας» για τους «ερυθρόλευκους», έχοντας περισσότερες νίκες από αυτούς στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Σε αγώνες πρωταθλήματος στις έδρες και των δύο ομάδων ο Ρήγας Φεραίος υπερτερεί με οκτώ νίκες, έναντι έξι του Ολυμπιακού, ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο. Τα τέρματα είναι 18-15 υπέρ των «κυανόλευκων».

Όσον αφορά τα ματς που έγιναν στο Βελεστίνο, ο Ρήγας μετρά πέντε νίκες, όλες με 1-0, ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, ενώ ο Ολυμπιακός στην τελευταία του επίσκεψη κατάφερε να πανηγυρίσει την μοναδική του νίκη, σε αγώνα που επίσης έληξε με 1-0. Φυσικά τα γκολ είναι 5-1 υπέρ του Ρήγα.

Ολυμπιακός και Ρήγας Φεραίος έχουν συναντηθεί και σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Ήταν την περίοδο 1975-76, με τους Βολιώτες να πρωταγωνιστούν θέλοντας να επιστρέψουν στην Α’ Εθνική από την οποία είχαν υποβιβαστεί την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι αντίπαλοί τους ήταν νεοφώτιστοι στην κατηγορία.

Όμως στον αγώνα του α’ γύρου στο στάδιο του Βελεστίνου ο Ρήγας έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας με 1-0. Μάλιστα σκόρερ και σε εκείνο το ματς ήταν ο Αλεξανδρής, ποδοσφαιριστής που έπαιζε με υποσχετική από τον Ολυμπιακό. Στον β’ γύρο οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν άνετα με 4-0. Τα γκολ τους είχαν πετύχει οι Σιγάλας, Γκαζινόπουλος, Ρακιτζόγλου και Γιακάκογλου

Από το 2003 έως το 2007 οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, με τον Ρήγα να κυριαρχεί του τότε Εθνικού/Ολυμπιακού, αφού έχασε στον Βόλο στον πρώτο γύρο της σεζόν 2003-04 με 1-0, αλλά κέρδισε τα επτά επόμενα παιχνίδια. Η αρχή έγινε στον β’ γύρο της περιόδου εκείνης όταν οι «κυανόλευκοι» πήραν τη ρεβάνς με το ίδιο σκορ, δηλαδή 1-0.

Το 2004-05 ο Ρήγας Φεραίος πανηγύρισε μεγάλη σε εύρος και σημασία νίκη μέσα στο ΕΑΚ Βόλου με 6-1, ύστερα από καταπληκτική εμφάνιση, για να κερδίσει και ως γηπεδούχος με 1-0 στον β’ γύρο. Το 2005-06 οι Βελεστινιώτες πανηγύρισαν δύο ακόμη φορές, με 3-1 εκτός έδρας και 1-0 στο «σπίτι» τους, ενώ το 2006-07 η ιστορία επαναλήφθηκε. Στον α’ γύρο ο Ρήγας υπερασπίστηκε το «σπίτι» του κερδίζοντας 1-0, ενώ πήρε και «διπλό» στο Βόλο με 3-1, παίζοντας σχεδόν για ένα ημίχρονο με εννέα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολών. Στο ίδιο ματς είχε αποβληθεί από τον διαιτητή και ο Λάκης Μπακάλης, που και τότε ήταν προπονητής στους «κυανόλευκους». Πάντως, στο τέλος της περιόδου ο Εθν. Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής, με τον Ρήγα να τερματίζει για τρίτη σερί σεζόν δεύτερος.

Στον αγώνα του β’ γύρου είχε χρησιμοποιηθεί και ο νεαρός τότε Χρήστος Σπαθής, που αργότερα εξελίχθηκε σε «σημαία» του Ρήγα και ο οποίος αγωνίζεται ακόμη και σήμερα. Επίσης, σε αυτά τα χρόνια κυριαρχίας των Βελεστινιωτών, βασικό τους στέλεχος ήταν ο Στέλιος Αρσένος, δηλαδή ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού.

Μέχρι τότε ο Ρήγας προηγούταν του Ολυμπιακού στα μεταξύ τους παιχνίδια με οκτώ νίκες, έναντι δύο, αλλά στις τελευταίες χρονιές που οι ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να μαζέψουν τη διαφορά, μετρώντας τέσσερις νίκες, ενώ ένας αγώνας έληξε ισόπαλος.

Το 2016-17 για τη Γ’ Εθνική ο Ολυμπιακός κέρδισε στο Πανθεσσαλικό με 2-1 σε παιχνίδι «θρίλερ», αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ από νωρίς, με τον Ρήγα να μένει με 10 παίκτες από το 33ο λεπτό λόγω αποβολής του Σπαθή. Η ανατροπή για τους Βολιώτες ήρθε με δύο γκολ (το πρώτο με πέναλτι) στο τελευταίο δεκάλεπτο. Στον β’ γύρο είχαμε και τη μοναδική ισοπαλία των δύο ομάδων με 0-0.

Το 2017-18, επίσης για τη Γ’ Εθνική, ο Ολυμπιακός νίκησε άνετα στο ΕΑΚ με 3-0, ενώ μετά από σερί αποτυχιών στο Βελεστίνο μπόρεσε να πάρει το «διπλό» με σκορ 1-0. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να έχει προπονητή τον Λάκη Μπακάλη, τον άνθρωπο που την τριετία 2004-2006 οδηγούσε τον Ρήγα σε συνεχόμενες νίκες επί του Ολυμπιακού και οποίος έχει επανέλθει στην ομάδα της γενέτειράς του.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2017-18 ήταν μία δύσκολη σεζόν για τον Ολυμπιακό, αφού κινδύνευε σοβαρά με υποβιβασμό στην Α’ ΕΠΣΘ. Τα προγνωστικά ήταν εναντίον του όταν στα μέσα της περιόδου πήρε το «τιμόνι» ο κ. Μπακάλης, που τελικά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στη σωτηρία. Αντίθετα, ο Ρήγας είχε παλέψει σκληρά για την παραμονή, αλλά δεν τα κατάφερε για ένα… γκολ. Έκτοτε δεν έχει μπορέσει να επιστρέψει σε Εθνική κατηγορία.

Ματς «θρίλερ» είχαμε και στον α’ γύρο του φετινού πρωταθλήματος της Α’ ΕΠΣΘ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 στο ΕΑΚ, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάστηκε το… μπάζερ μπίτερ του Κούλπα, με τον 28χρονο στόπερ να σκοράρει στο 12ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και στο Κύπελλο της ΕΠΣΘ. Στον τελικό του 2003-04 στον Αλμυρό ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 2-1 στην παράταση. Την επόμενη περίοδο ο Ρήγας κέρδισε 3-1 στη Νεάπολη για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, φτάνοντας στη συνέχεια και στην κατάκτηση του τροπαίου επικρατώντας 2-0 του Πύρασο στον τελικό.

Το 2005-06 η ομάδα του Βελεστίνου αναδείχθηκε ξανά κυπελλούχος κερδίζοντας στον τελικό τον Εθν. Ολυμπιακό με 2-1 στο ΕΑΚ Βόλου. Τέλος, για τα ημιτελικά της περιόδου 2018-19 ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 στο Βελεστίνο και ακολούθως πήρε και το τρόπαιο, αφού στον τελικό επιβλήθηκε 3-0 του Αίαντα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μακριά

Ρούχα και υποδήματα, τα οποία είναι αχρείαστα για κάποιον, ίσως είναι απαραίτητα για κάποιον άλλον.…

1 Μαρτίου 2024

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στην εκδήλωση “ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ”

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, ως μέλος του εταιρικού σχήματος του ΕΚΨΚ “HEALTH HUB - Healthcare…

1 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση – ενημέρωση της ΔΕΥΑΜΒ

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 4/3/2024 λόγω εργασιών στον κεντρικό…

1 Μαρτίου 2024

Την Κυριακή ορίστηκε το Νίκη-Λεβαδειακός στο Πρωτάθλημα Κ19 της Σούπερ Λιγκ 2

Αύριο Σάββατο επρόκειτο να διεξαχθεί στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς» η αναμέτρηση Νίκη-Λεβαδειακός για το πρωτάθλημα…

1 Μαρτίου 2024

Ερωτήσεις του Στ. Λημνιού και Αχ. Καλυβιώτη στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου

  Από κοινού ερωτήσεις κατέθεσαν ο δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας του δήμου Βόλου Στ. Λημνιός και…

1 Μαρτίου 2024

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας με έγγραφο…

1 Μαρτίου 2024