Ελλάδα

Κακοκαιρία Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οκτώ περιφερειακές ενότητες της χώρας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Ιανός.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι “κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας” προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός» η οποία πλησιάζει από τα δυτικά τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Aντίστοιχα, για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο έκανε λόγο o Πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στην κακοκαιρία Ιανός. Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις παράκτιες περιοχές -μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία- στις οποίες μάλιστα συνέστησε να εκκενωθούν σπίτια και καταστήματα, που βρίσκονται κοντά σε ακτή. Με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξήγησε τι μπορεί να συμβεί: «Όπως όταν φυσάμε μέσα σε ένα φλιτζάνι και σηκώνεται το υγρό, έτσι θα είναι και το φαινόμενο».

Για το λόγο αυτό εκτός από τις πλημμύρες ο κ. Συνολάκης τόνισε την αναγκαιότητα για προληπτικά μέτρα έναντι της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. «Στις παραλίες πρέπει να γίνουν εκκενώσεις γιατί θα αυξηθεί πάρα πολύ η στάθμη. Και σπιτιών και καταστημάτων» είπε μιλώντας στο MEGA. O καθηγητής εξήγησε ότι για την κακοκαιρία Ιανός προστίθενται συνέχεια στοιχεία: «Δεν γνωρίζουμε ποια τροχιά θα πάρει, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι για όλα, μπορεί να γίνουν διακοπές ρεύματος, νερού. Άνθρωποι που μένουν σε υπόγεια πρέπει να μετακινηθούν. Δεν πρέπει να παίρνεις αυτό το ρίσκο. Ελπίζω να είναι πιο ήπια τα φαινόμενα».

O Κλέαρχος Mαρουσάκης, μετεωρολόγος του Open Tv, το πρωί της Πέμπτης ενημέρωσε τους τηλεθεατές του Ανοικτού καναλιού για το πότε και πού θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα τα οποία φέρνει ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός. Αργότερα, με μια ανάρτησή του στο facebook, ανέλυσε την πορεία της κακοκαιρίας στη χώρα μας.

Ο Μεσογειακός κυκλώνας (ή medicane όπως αποκαλείται) με το όνομα Ιανός ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Ιανός, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι. Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Σε δύο ημέρες (Δευτέρα-Τρίτη), οι δορυφόροι κατέγραψαν χιλιοστά ολικής βροχόπτωσης, στη θαλάσσια περιοχή όπου κινείται η κακοκαιρία.powered by Rubicon Project

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ένα από τα παγκόσμια μοντέλα έδειχνε πως ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Οπως δείχνει το γράφημα του MetDesk, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα, κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά τη δυτική Ελλάδα.

Κλείνουν ακτοπλοϊκές γραμμές
Ειδικότερα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έκλεισε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός». Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Κλείνουν σχολεία λόγω της κακοκαιρίας
Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με απόφαση του δήμαρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το