Ελλάδα

Καιρός: Πώς θα κάνουμε φέτος καλοκαίρι

Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου μίλησε για τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από το πρόγραμμα Copernicus για τον καλοκαιρινό καιρό της χώρας.

«Όσον αφορά τη θερμοκρασία, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στον κλιματικό μέσο όρο ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το πολύ κατά έναν βαθμό επάνω από τον κλιματικό μέσο όρο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αργυρίου. Στη συνέχεια τόνισε πως και η βροχή «αναμένεται να κινηθεί στον κλιματικό μέσο όρο καθ’ όλη την προαναφερόμενη περίοδο».

Τι είναι το Copernicus
Το Copernicus είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την παρατήρηση της Γης της. Το πρόγραμμα συνθέτει πληροφορίες, που προέρχονται από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και παρατηρήσεις δορυφόρων. Παρατηρεί την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα, αλλά και το κλίμα και τις αλλαγές του, υποστηρίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία.

Μέλη του προγράμματος είναι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς αλλά και στη βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

«Το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πρόγνωση των πεδίων του ανέμου, βοηθά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της», ανέφερε ο καθηγητής και συνέχισε: «H βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων της βροχόπτωσης, αλλά και η παρακολούθηση από το διάστημα της υγρασίας του εδάφους των καλλιεργήσιμων περιοχών, θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και επομένως την εξοικονόμηση νερού, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το