Ελλάδα

Καιρός: Έρχονται 40άρια το Σαββατοκύριακο – Το σπάνιο φαινόμενο του Μαΐου

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έναν καύσωνα με τον καιρό να είναι αρκετά ζεστός και τους Αθηναίους και όχι μόνο να σπεύδουν στις οργανωμένες πλαζ και τις παραλίες για να δροσιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τονίζει ότι ο καιρός θα παραμείνει αίθριος το Σάββατο και την Κυριακή, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Παρά ταύτα, στους χάρτες θερμοκρασιών της ΕΜΥ για τον καιρό του Σαββατοκύριακου αποκαλύπτονται και 40άρια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα «μαλακώσει» από τη Δευτέρα, καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα βόρεια.

«Φλέγεται» η ανατολική Μεσόγειος
Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου 2020, όπως αναφέρει το meteo στην πρόγνωσή του για τον καιρό. Και η χώρα μας αναμένεται να χτυπηθεί από καύσωνα το Σαββατοκύριακο. Σε βίντεο που δημοσιεύει, το meteo παρουσιάζει την πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων έως τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες. Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα 18 Μαΐου, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

Επιπλέον, το meteo δημοσιεύει χάρτη που δείχνει ότι στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται στη χώρα το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαΐου προβλέπεται να φτάσουν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση αναμένεται από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη.

Ποτέ δεν είχαμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο
Σύμφωνα, πάντως, και με τον μετεωρολόγο του OPEN, ο Μάιος είναι ένας μήνας που δίνει υψηλές θερμοκρασίες αλλά σχεδόν σπάνια είχαμε τόσο υψηλά φαινόμενα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, καταγράφηκαν οι εξής θερμοκρασίες τα προηγούμενα χρόνια:

Στις 13 Μαΐου 1988 είχαμε 38 βαθμούς Κελσίου στο Ηράκλειο Κρήτης
Στις 31 Μαΐου 1988 είχαμε 40,6 βαθμούς Κελσίου στο Αστρος Κυνουρίας
Στις 11 Μαΐου 2003 είχαμε 37 βαθμούς Κελσίου στο Θησείο
Στις 13 Μαΐου 2017 είχαμε 40,1 βαθμούς Κελσίου στο Αργος

Οπως τονίζει ο μετεωρολόγος, αντίστοιχες ζεστές μέρες θα έχουμε και αυτό τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας θα προσεγγίσουμε τους 38 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Πρόβλεψη για το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων 100 ετών
Είναι σύνηθες στις μέρες μας, δηλαδή λίγο πριν ο Μάιος βγάλει την καλοκαιρινή διάθεση από τις ντουλάπες, να εμφανίζονται σε διάφορα sites ανά τον κόσμο μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις. Και κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για καλοκαίρι που θα θυμίζει καταχείμωνο, για Αύγουστο που τίποτα δεν θα έχει να του ζηλέψει ο Γενάρης… ή άλλες φορές για θερινούς μήνες που ο κρατήρας του Βεζούβιου θα μοιάζει με καταψύκτη…Οι προγνώσεις που απέχουν τόσο πολύ χρονικά από την περίοδο που εξετάζουν, συνήθως και σε μεγάλο βαθμό δεν επαληθεύονται, άλλοτε πάλι «ακουμπάνε» σε μεγάλο μέρος των καιρικών συνθηκών που πραγματικά επικρατούν.

Για παράδειγμα πέρυσι, ανάλογες μακροπρόθεσμες προγνώσεις έδιναν ψυχρό καλοκαίρι με ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες· δεν έπεσαν και πολύ έξω: Στην Ελλάδα ο υδράργυρος δεν έδειξε καύσωνα και οι βοριάδες έπνεαν ισχυροί επί δυο μήνες τουλάχιστον στα ανατολικά της χώρας. Εφέτος λοιπόν, εδώ είναι το θέμα, εφέτος οι ειδικοί των… μακροσκοπικών καιρικών προγνώσεων κάνουν λόγο για το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 100 χρόνων!Κι αν δεν μας είχε βάλει στην κατάψυξη της ψυχολογίας ο κορονοϊός και ο εγκλεισμός ίσως να δυσφορούσαμε από τώρα, όμως…Όμως αν σκεφτείς ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών οι κορονοϊοί χάνουν την ισχύ τους και μεγάλο μέρος της μεταδοτικότητάς τους σε κλίματα ξηρά και ζεστά, τότε αν επαληθευτούν οι προγνώσεις θα πρέπει να πανηγυρίζουμε!

Σύμφωνα με το Weather Met Office, λοιπόν, στο καλοκαίρι που καταφθάνει είναι πιθανό ο υδράργυρος να πετύχει σε πολλές χώρες ρεκόρ ανόδου. Η πρόγνωση βασίζεται σε εκτιμήσεις και παρατηρήσεις των τελευταίων ετών στις οποίες οι μετεωρολόγοι καταγράφουν συνεχείς ανόδους της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο καυτή χρονιά μέχρι σήμερα θεωρείται το 2016, όταν κυριάρχησε το φαινόμενο El Niño.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το