Τοπικά

Καινοτόμες εργασίες στον διαγωνισμό NASA που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο με τη συμμετοχή 120 ατόμων

Κατοικίες στο διάστημα το 2040, εποικισμός πλανητών, ίντερνετ στους ωκεανούς, πρόληψη πυρκαγιών, ενεργοποίηση εθελοντών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ήταν μερικές από τις ιδέες που δημιουργήθηκαν από τις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge Volos 2019.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή με την βράβευση των δύο καλύτερων ιδεών.
Συνολικά οι συμμετέχοντας ανήλθαν στους 120 με τον μικρότερο να είναι 8,5 ετών και τον μεγαλύτερο κοντά στα 50 ετών.
Η NASA οργάνωσε τον παγκόσμιο διαγωνισμό και με διαγωνιζόμενους σε 200 πόλεις σε διάφορες χώρες, οι οποίοι αναζήτησαν ιδέες και λύσεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στη Γη και το διάστημα.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν οι Απόστολος Λεούσης, community marketer/networker και οι τελειόφοιτοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Διακονικολής και Κωνσταντίνος Αλεξίου.

Μεγάλος χορηγός για τη φετινή διοργάνωση είναι η εταιρεία TERRA SPATIUM, μια ελληνική εταιρεία με 30 χρόνια εστιασμένης εμπειρίας και ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων στους τομείς της Τηλεπισκόπησης και της Γεωπληροφορικής, που προσφέρει ολοκληρωμένες και προηγμένες γεωχωρικές λύσεις για όλες τις αγορές και εφαρμογές.
Στον Βόλο δεκαπέντε ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους οι οποίες αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους κ.κ. Χρήστο Ξενάκη, Λουκά Ζαχείλα και Ελ. Κοντό.
Οι δύο καλύτερες εργασίες θα προκριθούν στην επόμενη φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού και στη συνέχεια οι νικητές θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της NASA στις ΗΠΑ.
Για τρεις μέρες οι χώροι του κτιρίου στο Τμήμα Χωροταξίας γέμισαν από ομάδες φοιτητών και άλλων, που διαμόρφωναν με τη συνδρομή και των μεντόρων τις δικές τους ιδέες για τη Γη, το διάστημα, την προστασία του περιβάλλοντος αξιοποιώντας διάφορες πηγές πληροφόρησης, δεδομένα και την τεχνολογία.
Τη διοργάνωση του διαγωνισμό συνέδραμαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Εταιρεία Διαστήματος Βόλου και δεκαπέντε περίπου εθελοντές.

Ο φοιτητής Κωνσταντίνος Αλεξίου επισήμανε πως οι συμμετέχοντες επέλεξαν μία από τις προκλήσεις που τέθηκαν από τη NASA και προσπάθησαν να βρουν μια λύση η οποία θα έπρεπε να είναι βιώσιμη. Τα ζητήματα αφορούν τόσο στο διάστημα, όσο και στη Γη. Για παράδειγμα, μια ιδέα ήταν η προσπάθεια να καθαρίζονται τα σκουπίδια που προκαλούνται στους ωκεανούς. Στόχος της NASA ήταν να υπάρξουν νέα μυαλά και καινοτομίες».
Από την πλευρά ο κ. Απόστολος Λεούσης είπε πως άλλες ιδέες αφορούσαν την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, τον εποικισμό άλλων πλανητών, την εξοικονόμηση νερού την πρόληψη πυρκαγιών, την ενεργοποίηση εθελοντών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο κύριος όγκος των συμμετεχόντων ήταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προέρχονται από τον Βόλο και άλλες πόλεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το