Τοπικά

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από 200 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εκπαιδευτικό εργαστήριο, όπου σχεδιάστηκαν καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα στον χώρο της υγείας πραγματοποιήθηκε χθες στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το EIT-Health και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Πάνω από δέκα ομάδες φοιτητών και άλλων νέων ερευνητών κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες για τον ευρύτερο χώρο της υγείας ο οποίος λόγω της επιστήμης και της τεχνολογίας εξελίσσεται ραγδαία. Οι ιδέες αφορούσαν σ’ ένα ευρύ φάσμα στα πεδία της Ιατρικής Τεχνολογίας, της Βιοτεχνολογίας, των Ιατρικών Υπηρεσιών – Νοσηλείας, της Διατροφής, της Ευεξίας (Wellness) και της Άσκησης.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός διεθνούς Workshop ανάπτυξης ιδεών και διαμόρφωσης επιχειρηματικών σχεδίων στον χώρο της Υγείας, σε ταυτόχρονη σύνδεση με την Ιταλία. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός καινοτομίας έχει δημιουργήσει μια σύμπραξη και για τον χώρο της υγείας, Και ο στόχος του χθεσινού εργαστηρίου ήταν να εισάγει τους φοιτητές σε μια λογική γέννησης και δημιουργίας επιχειρηματικών ιδεών σε διάφορα πεδία, όπως της ιατρικής τεχνολογίας της ευεξίας, της έξυπνης διατροφής. Οι συντονιστές παρουσίασαν στοιχεία και έδειξαν, πώς μπορούν να εξελιχτούν οι επιχειρηματικές ιδέες. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως της τηλεϊατρικής, στα έξυπνα και λειτουργικά τρόφιμα δίνει δυνατότητες νέων επιχειρηματικών ιδεών.
Το στέλεχος της μονάδας καινοτομίας από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης κ. Γιώργος Μέγας αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης όπου διευθύντρια είναι η κ. Εύα Σαχίνη, είναι ένα από τα Ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και ανάμεσα στους ρόλους του είναι η συλλογή όλων των διδακτορικών διατριβών της χώρας.
Αναφορικά με την εξέλιξη της καινοτομίας στην Ελλάδα τόνισε πως υπάρχει μια πρόοδος τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σταμπουλής επισήμανε πως «φέτος 200 φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα στη μονάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και θέλαμε να ανοίξουμε το παράθυρο συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που είναι εθνικός κόμβος για να δείξουμε στους φοιτητές και τους ερευνητές διάφορες προοπτικές και πώς μπορούν να δικτυωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Μεθαύριο Παρασκευή ξεκινά το start-up Weekend το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο πρώην γαλλικό Ινστιτούτο θα γίνει ομιλία από εκπροσώπους ενός fund.
Συμπλήρωσε δε πως ο Βόλος γίνεται σταδιακά ένας κόμβος σε αυτό που λέμε «έξυπνη» γεωργία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το