Τοπικά

«Καίνε» οι τιμές-Σε απόγνωση και οι παραγωγοί – Σε είδος πολυτελείας εξελίσσονται πολλά προϊόντα

Ρεπορτάζ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Σε είδος πολυτελείας εξελίσσονται πολλά προϊόντα που μέχρι τώρα θεωρούνταν φθηνά και γέμιζαν το τραπέζι των καταναλωτών. Ντομάτες, φασολάκια, μπάμιες, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλια, ακόμη και αγγούρια, έχουν πάρει την ανιούσα στις τιμές τους, αφήνοντας τους καταναλωτές να αναρωτιούνται έως πού θα φτάσει η κατάσταση αυτή και τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει.
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς, το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, και παρά τις εκκλήσεις μας δεν δέχονται να το μειώσουν στην κυβέρνηση» απαντούν οι παραγωγοί.
Η λαϊκή αγορά επί χρόνια αποτελεί την επιλογή των οικογενειών για να γεμίσουν το τραπέζι τους με λαχανικά και φρούτα εποχής, σε οικονομικές τιμές. Τους τελευταίους μήνες, όμως, συναντά κι εκεί κανείς σημαντικές αυξήσεις. Η ντομάτα έφτασε να πωλείται 2 ευρώ/κιλό, τα φασολάκια από 4 έως 5 ευρώ, το μαρούλι 1 ευρώ το τεμάχιο, τα σταφύλια 3 ευρώ, τα φρέσκα κρεμμύδια έως και 5 ευρώ το κιλό. Αλλά και οι πατάτες είναι γύρω στο 1 ευρώ, όπως και τα ξερά κρεμμύδια.
Όπως είναι επόμενο, οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών δεν λείπουν, αφού βλέπουν ότι ένα από τα τελευταία «καταφύγιά» τους για να προσφέρουν φαγητό στις οικογένειές τους αρχίζει να εκλείπει.
«Δεν είναι δική μας η ευθύνη, αλλά διαχρονικά των κυβερνήσεων που δεν ασκούν σωστή αγροτική πολιτική» απαντά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών Θεσσαλίας, Απόστολος Τσακανίκας.
Το κόστος για έναν παραγωγό έχει πενταπλασιαστεί τουλάχιστον, δήλωσε ο κ. Τσακανίκας, το πετρέλαιο έχει «καρφωθεί» στο 1,60-1,70, το ΦΠΑ δεν μειώνεται, παρά το ότι το ζητούν οι παραγωγοί συνεχώς.
«Πριν λίγες εβδομάδες ως ομοσπονδία συναντηθήκαμε με τον κ. Χαρακόπουλο και τον κ. Κέλλα και θέσαμε το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής. Το κόστος πρέπει να μειωθεί, θα πέσει πείνα αν συνεχίσουμε έτσι» είπε ο κ. Τσακανίκας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το