Τοπικά

«Κάηκαν» καλλιέργειες στη Μαγνησία λόγω του πολυήμερου καύσωνα – Εκτόξευση τιμών σε εποχιακά είδη

Καταστροφικός αποδείχθηκε ο φετινός πολυήμερος καύσωνας για πολλές εποχιακές καλλιέργειες στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα η παραγωγή να σημειώσει κάμψη και οι τιμές να παίρνουν την ανιούσα ειδικά σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως τα φασολάκια που πωλούνται ακόμα και προς 3,5 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια περίοδο πέρσι κόστιζαν περίπου 1,5 με 2 ευρώ.

Για πρωτοφανείς καιρικές καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα τα φυτά κάνει λόγο ο πρόεδρος των παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών Μαγνησίας και πρόεδρος της Θεσσαλικής ομοσπονδίας Απόστολος Τσακανίκας. Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την εικόνα στα χωράφια, όπου οι φασολιές έχουν φτάσει σε ύψος το μισό μέτρο βγάζοντας συνεχώς λουλούδια τα οποία στη συνέχεια τα ρίχνουν και αντί να αρχίσει να εμφανίζεται ο καρπός, βγαίνουν νέα άνθη. «Στα 40 χρόνια που βρίσκομαι στη λαϊκή αγορά, πρώτη φορά βλέπω αυτή την κατάσταση» επισημαίνει, εξηγώντας πως μέχρι πέρσι υπό κανονικές κλιματολογικές συνθήκες υπήρχε επάρκεια στην παραγωγή, καθώς μετά την ανθοφορία των φυτών ξεπεταγόταν τα φασολάκια, σε αντίθεση με φέτος, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν και κατά τις βραδινές ώρες κατέστρεψαν ουσιαστικά τα φυτά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιστάσεις, οι τιμές στους πάγκους εκτοξεύτηκαν, με τους καταναλωτές να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν κατά μέσο όρο 3 με 3,5 ευρώ, για να αγοράσουν ένα κιλό φασολάκια, όταν την ίδια περίοδο το 2020 πλήρωναν σχεδόν τα μισά για το ίδιο προϊόν (1,5 με 2 ευρώ το κιλό). Επίσης από τη ζέστη έχουν χτυπηθεί και άλλες καλλιέργειες, όπως οι ντομάτες και τα αγγούρια με την παραγωγή τους να είναι μειωμένη και την τιμή τους ακριβότερη σε σχέση με τα περσινά δεδομένα (μέχρι και 1,80 η τιμή του κιλού στην ντομάτα, 1,60 πέρσι). Τονίζεται πως τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στις λαϊκές αγορές του Βόλου είναι κάπως μειωμένη, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκονται σε διακοπές, γεγονός που έχει συμβάλει στην απουσία προβλημάτων στη διάθεση των προϊόντων, αφού εάν υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση θα παρατηρούνταν ελλείψεις σε ορισμένα είδη, που χτυπήθηκαν από τον καύσωνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το