Άρθρα

Και τι θα γίνει με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τελικά;

Του Παντελή Ευγενιάδη*

Καθώς τα γεγονότα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν πάρει άλλη τροπή, στον ορίζοντα παρουσιάζονται σημεία αναφοράς, τα οποία θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε έναν ευρύτερο «Γολγοθά». Το κρίσιμο σημείο βρίσκεται μετά τις 11 Δεκεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα σε κάποια περίοδο εξέλιξης του Συμβουλίου, θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας και ίσως να υπάρξουν και κάποιες κυρώσεις σε βάρος της.
Ο Ερντογάν στο Συμβούλιο θα προσπαθήσει να «φέρει» τη συζήτηση στα μέτρα του, να θέσει τους δικούς του όρους και δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί μια διμερής συζήτηση, για την εύρεση κοινής γραμμής και τρόπων επίλυσης της επικρατούσας κατάστασης. Έτσι λοιπόν, προσπαθεί όλον αυτόν τον καιρό να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να πετύχει όλα αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα, επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάποιο πολεμικό επεισόδιο, παρά τις ενέργειες στρατικοποίησής της, αλλά προσπάθησε να πετύχει τους στόχους της πιο ομαλά και να ασκήσει πιέσεις μέσω της διπλωματίας, ειδικά μετά τα πρόσφατα επεισόδια με το «Όρουτς Ρέις».
Σε όλη αυτή την «ανώμαλη» πορεία σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η Ε.Ε. είναι πολύ διστακτική να καταδικάσει την Τουρκία, τουλάχιστον έμπρακτα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία έχει ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί με όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως αναγνωρίζει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πλην της Τουρκίας.
Αυτό που πρέπει να βρίσκεται στον «νου» της Ελλάδας, είναι η περίπτωση που ο Ερντογάν ανεβάσει τους τόνους και γίνει περισσότερο προκλητικός και εριστικός, μετά τις 11 Δεκεμβρίου. Εάν επιλέξει να στείλει γεωτρητικό σκάφος και να ξεκινήσει επιχειρήσεις γεωτρήσεων πέρα από τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο στη μέση, με βάση τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, τότε η αντιμετώπιση της Ελλάδας θα αλλάξει σημαντικά.
Οι συνέπειες ενός πολεμικού επεισοδίου, μπορούν να αποβούν μοιραίες, ειδικά σε μια περίοδο όπως η τωρινή, όπου και οι δύο χώρες έχουν πληγεί από την πανδημία, η οποία προκάλεσε αμέτρητους θανάτους και «πόνο» στο δημοσιονομικό σύστημα. Σε μια τέτοια σημαντική κατάσταση, η απερισκεψία ενός ανθρώπου, μπορεί να κοστίσει έναν όλεθρο, που δεν χωρεί στο μυαλό κανενός.

*Ο Παντελής Ευγενιάδης είναι πολιτικός επιστήμων

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το