Άρθρα

Και πάλι η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου δεν έχασε τον ρυθμό δραστηριοποίησής της

Του Χρήστου Μαυρομμάτη 

Όταν έχει στις τάξεις της δραστήρια και ανήσυχα μέλη, που φροντίζουν με ενθουσιασμό να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους θιασώτες του περιβάλλοντος και εν προκειμένω του κόσμου των άστρων και του σύμπαντος, όπως συμπεριφέρεται σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου, ασφαλώς περιμένουμε νέες και βελτιωμένες επεμβάσεις, στα αντικείμενα που δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα, από αυτούς τους ενεργούς πολίτες της πόλης μας.

Πράγματι, λοιπόν, διεξήγαγαν πρωτότυπα τον ετήσιο γραπτό διαγωνισμό στους μαθητές των Λυκείων, με ασφάλεια διά της τηλεργασίας, χωρίς να μπορεί ο διαγωνιζόμενος να αντιγράψει ή να βοηθηθεί από τρίτο άτομο, γιατί θα ακυρωθεί. Και αυτό το πέτυχαν με τη συνδρομή των Εσθονών συναδέλφων τους, που κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στην εκπαίδευση των συστημάτων κομπιούτερ στην Ευρώπη και πήραν την απάντηση ασφαλίζοντας τον πανελλήνιο διαγωνισμό εξ αποστάσεως, παρακολουθώντας όλους τους διαγωνιζόμενους μαθητές, έχοντάς τους μπροστά τους και βλέποντας αν αντιγράφουν ή βοηθιόνται από τρίτα πρόσωπα. Έτσι τα γραπτά, όταν έρχονται στα χέρια των βαθμολογητών καθηγητών, αξιοποιούνται ή ακυρώνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει, στις πρόσωπο προς πρόσωπο εξετάσεις. Έτσι, η βαθμολογία των γραπτών είναι ασφαλής, αξιόπιστη και ανταποκρίνεται αντάξια των επιδόσεών τους, ως προς τις γνώσεις για τους δύο μαθητές, που θα επιλεγούν για εκπαίδευση, όπως και οι αστροναύτες στη ΝΑSΑ και που αναλαμβάνει τα έξοδα διαμονής και σίτισης η ίδια. Τα έξοδα μεταφοράς συνήθως αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Από τον διαγωνισμό αυτό επιλέγονται και οι πέντε μαθητές για τον διεθνή διαγωνισμό της Ολυμπιάδας, που συνήθως μεταβαίνουν με έξοδα μεταφοράς, διαμονής και σίτισης του υπουργείου Παιδείας σε διαφορετικές χώρες. Πέρυσι στην Ουγγαρία, πρόπερσι στην Κίνα κ.λπ.

Φρόντισαν και παρακολουθούν, επίσης, για τον παρατηρησιακό χώρο με τηλεσκόπια, από τους φιλόαστρους μαθητές και πολίτες της περιοχής, εδώ κοντά στον Βόλο. Διάλεξαν παλιότερα με τους καθηγητές της Αστρονομίας, τον αείμνηστο Σειραδάκη, τον Σιμόπουλο κ.ά., την κατάλληλη περιοχή για Αστεροσκοπείο, ύστερα και από άλλες προσφερθείσες περιοχές και κατέληξαν στο νότιο άκρο του «Σωρού», στην κορυφή του τελευταίου λόφου, που ανήκει στον Δήμο Βόλου. Στην παράκληση του Διοικητικού Συμβουλίου να παραχωρηθεί ο χώρος και να αρχίσει η κατασκευή σιγά- σιγά του Αστεροσκοπείου από τον δήμαρχο Βόλου κ. Μπέο, που επισκέφθηκε τον χώρο, τους διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργήσει μόνο, ένα αρκετά ευρύχωρο πλατό, περί τα 80 τετρ. μέτρα, πιο κάτω, στα 70 μ. από την κορυφή, για να στήνουν τα τηλεσκόπια οι ενδιαφερόμενοι για τις παρατηρήσεις. Πάει το Αστεροσκοπείο και το Κοσμόραμα, που άλλοτε ένθερμα ο Δήμος Βόλου, ενδιαφερόταν και ζητούσε από την Περιφέρεια δύο εκ. ευρώ. Δεν τα έδινε τότε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και πέρυσι δήλωσε ότι θα κατασκευάσει ο ίδιος στη Λάρισα Κοσμόραμα και ας στοιχίσει και οκτώ εκ. ευρώ. Εμείς αρεσκόμεθα στο πλατό. Και αυτό σκάλωσε στην Περιφέρεια και αν δεν ήταν ο συντονιστής έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας -Φθιωτιδοφωκίδας, Βολιώτης, ο κ. Νικόλαος Ντίτορας, αμφιβάλουμε αν θα το ενέκριναν. Ενεκρίθη και τώρα, περιμένουμε τον κ. Μπέο να μας κατασκευάσει έστω και αυτό το πλατό και από κει, με κάποια άλλη προσφορά να φτάσουμε στην κορυφή.

Αλλά, η δραστήρια Εταιρεία, που είναι ευρηματική, διερευνά αφού αναλάβει τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου της παρατηρησιακής Αστρονομίας, που γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο, σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας. Έγινε πριν χρόνια από την Εταιρεία μας στο Πήλιο. Η εταιρεία Θεσ/κης το έκανε στους Φιλιππαίους Γρεβενών κ.ά. Είχε η Εταιρεία μια προσφορά από τον Δήμο Πλαστήρα και το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Λουκάς Τζαχείλας, καθηγητής του Παν/μίου Θεσσαλίας, ο ταμίας κ. Γ. Ζαγάκος και ο επίτιμος πρόεδρος Κων/νος Μαυρομμάτης, μετέβησαν στην Καρδίτσα και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Πλαστήρα κ. Νάνο με έδρα το Μορφοβούνιο, ο οποίος τους υπέδειξε την περιοχή με φόντο τη λίμνη Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα). Οι ως άνω ειδικοί, είδαν τον χώρο, ο οποίος είναι προσβάσιμος και θεωρείται κατάλληλος και ευρύχωρος για μια τέτοια αστροεξόρμηση, χωρίς, όμως να έχει καμιά άλλη υποδομή. Τους διαβεβαίωσε, όμως, ο δήμαρχος ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2021 θα φροντίσει να πάει στην περιοχή φως, νερό, να κατασκευάσει τουαλέτες και μια μεγάλη τραπεζαρία για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων επισκεπτών. Το θέμα είναι ανοικτό και θα συνεργαστούν περαιτέρω να το αποφασίσουν.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το Δ/κό Συμβούλιο της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου, δραστηριοποιείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, που είναι μέσα στους σκοπούς της Εταιρείας. Δεν μένει ανενεργό, ακόμη και στα χρόνια του κορωνοϊού, που παρέλυσε τη χώρα μας. Ίδωμεν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το