Τοπικά

Και νεκροί μεταξύ των μελών των εφορευτικών επιτροπών…

Διευθυντές δημόσιων σχολείων, ακόμη και κτηνίατρος δημόσιος υπάλληλος διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις τετραπλές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, όπως έγινε γνωστό από το Πρωτοδικείο Βόλου. Παράλληλα, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες είναι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που δήλωσαν κώλυμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και ήδη έγινε κλήρωση και ενημερώνονται αντικαταστάτες τους.

Μεταξύ των μελών των εφορευτικών που ορίστηκαν, ήταν και νεκροί…
Είναι χαρακτηριστικό ότι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε εφορευτικές επιτροπές πολίτες που έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας, Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, δημόσιοι υπάλληλοι, ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, ακόμη και στρατιωτικοί, που εξαιρούνται από τις εν λόγω επιτροπές. Επίσης κλήθηκαν και καλούνται πολίτες, που εργάζονται την Κυριακή και είναι αδύνατον να αντικατασταθούν στις εργασίες τους, αφού ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών δημοσιογράφοι, που εργάζονται την Κυριακή, σερβιτόροι, εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις που ασκούν καθήκοντα βάρδιας κ.ά.

Όπως έγινε γνωστό, ορίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών και δύο συμπολίτες μας που έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς τα δημοτολόγια φαίνεται πως δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.
Όσοι λάβουν ειδοποιητήρια σήμερα ή και τις ερχόμενες ημέρες, εφόσον ζητούν εξαίρεση από την διαδικασία του μέλους της εφορευτικής, θα πρέπει να απευθυνθούν στον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο ορίστηκαν την Κυριακή το πρωί, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με τον νόμο. Πάντως τις τελευταίες ημέρες το Πρωτοδικείο Βόλου δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών, που έχουν οριστεί μέλη εφορευτικών επιτροπών και οι οποίοι ζητούν εξαίρεση από τη διαδικασία για διάφορους λόγους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη τακτικά και τέσσερα μέλη αναπληρωματικά, τα οποία δεν πληρώνονται (δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση).
Όσοι ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους, ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ενημερώνεται για τα ονόματα των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της εφορευτικής επιτροπής. Αν κάποιο από τα οκτώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στη διεύθυνση κατοικίας του και να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το