Ελλάδα

Οι «καυτοί» διάλογοι Ντέλιας – Κατρούγκαλου

«Πάντως, είστε ειλικρινής»… Ηταν από τις λίγες φορές που η ψυχρή Ντέλια δεν χρησιμοποιούσε τις λέξεις fiscal impact, δηλαδή «δημοσιονομικό αποτύπωμα».

Απέναντί της καθόταν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με το γνωστό μειλίχιο ύφος του. Λίγο πριν συναντηθούν, μεσημέρι Τετάρτης στα υπόγεια του Χίλτον, ο Ελληνας υπουργός είχε χαρακτηρίσει μιλώντας στο Reuters «ακραίο παίκτη» το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Οπως λέτε τόσο ειλικρινά πως τα εργασιακά είναι για σας πρώτη προτεραιότητα, πρέπει να ξέρετε πως και για εμάς οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι πολύ σημαντικό θέμα» συνέχισε η άτεγκτη Ρουμάνα οικονομολόγος… «Εμείς οι δύο μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Εχουμε ακραία αντίθετες απόψεις. Για να συνεννοηθούμε χρειαζόμαστε μια… στήλη της Ροζέτας» ήταν τα λόγια του υπουργού Εργασίας προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Ο κύβος για τη «μητέρα των μαχών» που θα κρίνει τη δεύτερη αξιολόγηση είχε μόλις ριφθεί. Και οι διάλογοι-φωτιά ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό και τη σκληρή Ντέλια Βελκουλέσκου σήμαναν γρήγορα τη λήξη της πρώτης, αναγνωριστικού τύπου σύγκρουσης. Πριν καν αρχίσει ο πόλεμος που προμηνύεται σφοδρότατος ανάμεσα στα λάβαρα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και την εμμονή του ΔΝΤ στον νεοφιλελευθερισμό και τους ψυχρούς αριθμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ελληνική πλευρά γνώριζε πως η διαπραγμάτευση για τη λυδία λίθο της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι σκληρή. Το πολεμικό κλίμα διεφάνη εξαρχής. Από νωρίς το καλοκαίρι, όταν οι δανειστές έστειλαν υπόμνημα-βόμβα αξιώνοντας σαρωτικές αλλαγές στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων: απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες, ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου, ευελιξία αμοιβών και κατώτατο μισθό προσδιορισμένο από το κράτος.

Το πόρισμα
Η κυβέρνηση έχει στο μεταξύ θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές: ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Γι’ αυτό και οι αντίπαλοι συμφώνησαν στο μίνιμουμ: να ξανασυζητήσουν όταν η… στήλη της Ροζέτας, δηλαδή το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως βάση διαλόγου.

Η Ντέλια πάντως δεν έδειξε να αγνοεί την πολύτιμη ιστορία της Ροζέτας. Μπορεί γι’ αυτό να μην άνοιξε επί της ουσίας τα χαρτιά της, αλλά να περιορίστηκε στα διαδικαστικά. Οπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επίσημη πρώτη της μακράς -όπως προμηνύεται- διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Τέλος Σεπτέμβρη αναμένεται το επίμαχο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων. Τέλος Οκτώβρη η πολυαναμενόμενη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα κρίνει τη διατήρηση ή την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» στις ομαδικές απολύσεις. Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισήγηση του εισαγγελέα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αφαιρέσει από τον υπουργό το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε ομαδικές απολύσεις. Στο τραπέζι θα πέσει μοιραία και το όριο πέρα από το οποίο οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές, καθώς στην Ελλάδα ισχύει πλαφόν 5% (πάνω από 150 εργαζόμενοι) ενώ η επίμαχη κοινοτική οδηγία δίνει περιθώριο μέχρι 10% (100 ? 300 εργαζόμενοι).

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται μοιραία και ο κατώτατος μισθός, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει ο καθορισμός του να επιστρέψει στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων ? εργοδοτών, ενώ οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ θέλουν τα πράγματα να μείνουν ως έχουν και τον μισθό να ορίζει το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο. Οι καθηγητές της επιτροπής είναι διχασμένοι. Εχουν «διοριστεί» άλλωστε από κυβέρνηση και δανειστές. Δεν αποκλείεται ωστόσο να βρεθεί χρυσή τομή με μεικτό σχήμα που θα προβλέπει διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και μια ειδική επιτροπή από εμπειρογνώμονες που θα θέτει τη βάση του διαλόγου.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ρίξει στο τραπέζι και θέματα εκτός ατζέντας, όπως είναι η επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και το ελληνικό στρατόπεδο επιδιώκει να βγει «θετικά αλλά επιθετικά» και να ζητήσει αύξηση του χρόνου μετενέργειας των συμβάσεων, κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων, επαναφορά της επεκτασιμότητας και υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το σκληρό μπρα ντε φερ για την εργασιακή μεταρρύθμιση θα είναι η καρδιά της μάχης που λέγεται δεύτερη αξιολόγηση. Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Γι’ αυτό και τα παζάρια συνεχίζονται με ανταλλαγές e-mails ανάμεσα στους καθηγητές. Στόχος είναι να προκύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις. Ο χρόνος τρέχει και το επόμενο ραντεβού έρχεται στις 17 Οκτώβρη. Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά δεν θα σταματήσει την επιχείρηση απομόνωσης του ΔΝΤ. Ελπίζοντας στη στήριξη όσων από τους εταίρους πειστούν πως η ΕΕ οφείλει να ανακαλύψει ξανά το κοινωνικό της πρόσωπο…

 

 

• Η στήλη της Ροζέτας
Για την ιστορία, η στήλη της Ροζέτας είναι μια πέτρινη πλάκα που ανακαλύφθηκε το 1799 στην Αίγυπτο και έχει χαραγμένο το ίδιο κείμενο σε τρεις γλώσσες: ιερογλυφικά, λαϊκή γραφή της Αιγύπτου και αρχαία ελληνικά. Χρησίμευσε σαν αρχαίο λεξικό για να αποκρυπτογραφηθούν τα ιερογλυφικά.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το