Τοπικά

Καφετέριες οι μισές επιχειρήσεις που ανοίγουν στη Μαγνησία

Ο παραγωγικός ιστός της Μαγνησίας συνεχίζει να διαλύεται λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της απουσίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου αλλά και του πρώην ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών).

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη, είναι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως καφετέριες, τσιπουράδικα και ταβέρνες… Ακολουθούν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ απουσιάζουν σχεδόν παντελώς οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες, αλλά και επενδύσεις του ξενοδοχειακού τομέα.

Η εικόνα των διαγραφών-εγγραφών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας είναι ενδεικτική του στρεβλού οικονομικού μοντέλου της περιοχής. Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 έκαναν έναρξη λειτουργίας 373 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 377. Το ισοζύγιο δηλαδή κατ’ ελάχιστο ήταν αρνητικό. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνον αυτό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τ. Μπασδάνης, από τις 373 επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη, οι 225 ήταν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου εστίασης και διασκέδασης… Δηλαδή το 60% περίπου των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του πρώτου πενταμήνου φέτος, ήταν μη παραγωγικές…

Το ζήτημα είναι ότι και από αυτές που κατέβασαν ρολά, το 50% περίπου, 191 για την ακρίβεια, ανήκαν στον κλάδο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης (καφετέριες, ταβέρνες, τσιπουράδικα, τυροπιτάδικα, κυλικεία κ.αλ.)
«Αυτό δείχνει», επισημαίνει ο κ. Μπασδάνης, «το μικρό προσδόκιμο ζωής των εν λόγω επιχειρήσεων, μερικούς μήνες». Εξάλλου οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν και εποχικό χαρακτήρα, αφού λειτουργούν στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές του Πηλίου και των νησιών των Β. Σποράδων.

Αντίθετα στον κλάδο της μεταποίησης τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Λειτούργησαν το πρώτο πεντάμηνο φέτος μόλις 23 επιχειρήσεις (6%) και έβαλαν λουκέτο 32 (8,5%). «Αυτός που θέλει να βγάλει ένα μεροκάματο, ανοίγει μια καφετέρια και κάνει διανομή καφέ», τονίζει ο κ. Μπασδάνης.
«Υπάρχει πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Το βλέπετε με τις αυτοκτονίες και η λύση του εξωδικαστικού μηχανισμού λίγα πράγματα θα προσφέρει. Μια επιχείρηση που είναι ανενεργή σήμερα, δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, εφόσον οφείλει άνω των 20.000 ευρώ. Επίσης πρέπει να είναι θετική σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Αν δεν αλλάξει το οικονομικό κλίμα και δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όσες ρυθμίσεις κι αν γίνουν, θα αποτύχουν», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Αλλά και τα στοιχεία του πρώην ΟΑΕΕ Βόλου συγκλίνουν με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Οι εγγραφές ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο φέτος στις 434 και οι διαγραφές στις 408, δηλαδή το ισοζύγιο ήταν θετικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εγγραφές, άνω των 50% των επιχειρήσεων που «άνοιξαν βιβλία», ήταν εποχικού χαρακτήρα και του κλάδου εστίασης-διασκέδασης, κυρίως στις τουριστικές παραλιακές περιοχές των νησιών, του Πηλίου και του Βόλου.

Και μια φορολογική διευκρίνιση

Όπως διευκρινίστηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Βόλου, επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους το 2016 και καλούνται τώρα να καταβάλουν προκαταβολή φόρου 100% για την επόμενη φορολογική περίοδο, μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή της σχετικής προκαταβολής από την Εφορία. Αν έχει καταβληθεί η προκαταβολή, τότε θα συμψηφιστεί το ποσό με μελλοντικές απαιτήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το