Κόσμος

«Καμπανάκι» Λιου: Το πρόστιμο-μαμούθ στην Apple θα πλήξει και την Ευρώπη

liou

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου εκτίμησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως αμερικανικές εταιρείες, αφού ζήτησε από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή της επιφυλάχθηκε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από το Δουβλίνο.

«Η τάση των πρωτοβουλιών της Επιτροπής φαίνεται ότι στοχεύει κατ’ αρχήν αμερικανικές εταιρείες» είπε ο Λιου μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Επανέλαβε ότι η ενέργεια αυτή των Βρυξελλών «δημιουργεί αβεβαιότητα» και ότι σε τελική ανάλυση «δεν θα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Μετά από έρευνα τριών ετών, η Επιτροπή κάλεσε χθες την αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει πάνω από 13 δισεκ. ευρώ θεωρώντας ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή της από τις ιρλανδικές αρχές συνιστούσε “παράνομη κρατική βοήθεια”.

Ο Αμερικανός υπουργός, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ανακόψει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών οι οποίες εγκαθιστούν την έδρα τους στο εξωτερικό για να μην καταβάλουν φόρους στις ΗΠΑ, εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή καθυστερεί η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα στο αμερικανικό έδαφος. “Το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει” προς την κατεύθυνση αυτή, επέμεινε. “Έχει γίνει πρόοδος (…) Υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ίσως όχι κατά τη δική μου θητεία αλλά από την επόμενη κυβέρνηση”, κατέληξε.

Το πραγματικό διακύβευμα για την Apple

Σημειώνεται ότι για πολλά χρόνια, η Μicrosoft είχε αναλάβει άθελά της το ρόλο του «κακού» και η Ευρωπαϊκή Ένωση έβλεπε το «πνευματικό τέκνο» του Μπιλ Γκέιτς ως μια «δύσκαμπτη» εταιρία που είχε ως μοναδικό στόχο της να «αρπάξει» τα χρήματα των πολιτών. Την εικόνα αυτή δεν κατάφερε ποτέ να την αλλάξει…

newego_LARGE_t_1101_54779968_type13145

Αντίθετα, o Στιβ Τζομπς κατάφερε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό προφίλ για την Apple, μια ελκυστική, δημιουργική και καλαίσθητη τεχνολογική επιχείρηση.

Ο αμερικανικός κολοσσός ήταν αγαπητός στη Γηραιά Ήπειρο και δεν είχε ακουστεί τίποτα κακό για αυτόν…

Μέχρι χτες, που ξαφνικά είδε αυτή την εικόνα να διαλύεται μετά από την απόφαση της Κομισιόν να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια «πάγωσαν».

Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι το πρόβλημα… Η Apple έχει στη διάθεσή της μαξιλαράκι 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και έχει πάντα το περιθώριο να διαπραγματευτεί τα οικονομικά της….

Το πραγματικό διακύβευμα είναι το brand name της επιχείρησης – που αποτελεί ένα από τα πιο «δυνατά» χαρτιά της και φιγουράρει πάντα στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα ισχυρότερα brand names του κόσμου.

Κάποτε, η Αpple ήταν «επαναστάτης» και ρίσκαρε. Όταν, όμως, ανέλαβε τα «ηνία» ο Τιμ Κουκ, ο κολοσσός μπήκε σε μια νέα εποχή κοινωνικής υπευθυνότητας και έκανε στροφή προς τον κοινωνικό ακτιβισμό.

Αν ήταν άνθρωπος, θα λέγαμε ότι ήταν ευγενέστερη, πιο διακριτική, ώριμη. Ένας πραγματικά καλός πολίτης του κόσμου. Και τώρα, εντελώς ξαφνικά, εμφανίζεται γίνεται συνώνυμο της παγκόσμιας εταιρικής απληστίας.

Όπως τονίζει η αμερικανική τεχνολογική ιστοσελίδα CNET, ο Τιμ Κουκ γνωρίζει πολύ καλά ότι το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιλυθεί σύντομα… Η γραφειοκρατία θα σταθεί εμπόδιο και το όνομα της εταιρίας θα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου.

Και αυτή τη φορά, οι δημοσιογράφοι δεν θα ασχολούνται με τα καινοτόμα προϊόντα της Apple αλλά με το οικονομικό της προφίλ.

Πρόσκληση από την Τουρκία 

αρχείο λήψης

Στη Τουρκία προσκάλεσε την… Apple ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσκέκ, μετά από την απόφαση της Κομισιόν να απαιτήσει από τον αμερικανικό κολοσσό την καταβολή 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους!

«Η Αpple πρέπει να μετακομίσει στην Τουρκία» έγραψε ο Σιμσκέκ στο Twitter, και συμπλήρωσε: «Με χαρά θα προσφέρουμε πιο γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα. Δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζετε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία».

Την Τρίτη, η Κομισιόν διέταξε την αμερικανική εταιρία τεχνολογίας και πληροφορικής να πληρώσει το ποσό-μαμούθ στην Ιρλανδία, μια απόφαση που τόσο η Apple όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να πολεμήσουν δικαστικά.

Παρότι η αμερικανική εταιρία έχει δύο καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τη τουρκική κυβέρνηση στο παρελθόν, αναλυτές του χώρου δεν πιστεύουν ότι η μετακόμιση αυτή είναι εφικτή.

Η εταιρία έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία και πρόσφατα πήρε έγκριση να αυξήσει κατά 1.000 άτομα το προσωπικό της εκεί, καθώς και να δημιουργήσει νέο κέντρο συγκέντρωσης πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, η Apple δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, που μόλις πριν από μερικές ημέρες κατέστειλε απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απάντησε» φυλακίζοντας χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενους, οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ή είναι υποστηρικτές του.

Πηγή ανησυχίας για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αποτελούν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα μαχητών του ISIS αλλά και του PKK, καθώς από τον Ιούνιο του 2015 η Τουρκία έχει πληγωθεί από 15 επιθέσεις και έχει θρηνήσει πάνω από 330 θύματα.

Ο πιο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, όμως, είναι η δεκαετής προσπάθεια της χώρας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλυτές αναφέρουν ότι η Apple δύσκολα θα μεταφερθεί σε μια χώρα που πιθανώς σε μερικά χρόνια να εισαχθεί στην Ε.Ε. και θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους αυστηρούς φορολογικούς κανόνες της.

Αντιδράσεις 

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε χτες την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία, μια πρωτοφανή απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το ποσό-μαμούθ, που είναι 40 φορές υψηλότερο από οποιοσδήποτε «πρόστιμο», αλλά σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο μπορεί να μειωθεί εάν και άλλα κράτη-μέλη ζητήσουν καταβολή φόρων από τον αμερικανικό κολοσσό.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Τιμ Κουκ αλλά και του Λευκού Οίκου.

Σε επιστολή του, ο Κουκ τόνισε ότι «στην Ιρλανδία και σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε, τηρούμε τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε» ενώ παράλληλα προειδοποίησε για «σοβαρές, ευρείες επιπτώσεις»

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα.

«Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα» είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πηγές: CNET, BBC, Financial Times 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το