Τοπικά

«Καμπανάκι» για τη διατροφή των εφήβων – Επισημάνσεις από την Ένωση Διατροφολόγων στη Θεσσαλία

Ακόμη και τέσσερις φορές την εβδομάδα τρώνε στα φαστ-φουντ οι έφηβοι με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην έχουν σωστή διατροφή. Παράλληλα είναι απαραίτητη στη διατροφή τους τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα.

 

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τη διατροφή των παιδιών τονίστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο ΣΔΕ Βόλου η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με την Ένωση Διατροφολόγων Διαιτολόγων Ελλάδος, Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας (Ε.Δ.Δ.Ε.), στο πλαίσιο κύκλου ενημερωτικών εκδηλώσεων για γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία».
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν κατανεμηθεί τόσο στον Ιανουάριο, όσο και στους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και θα αφορούν τμηματικά, όλες τις ηλικίες των παιδιών.
Στην 1η θεματική ενότητα, αφορά στις «Διατροφικές Προσεγγίσεις προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (5-8 ετών)», με ομιλητές τις διαιτολόγους – διατροφολόγους Νάντια Δεληγιάννη, Υβόνη Κατεργάρη και Ιουλία Παπουτσή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης.

 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διατροφολόγων Ελλάδος παράρτημα Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Λάμπης ανέφερε πως «η σωστή διατροφή στα παιδιά και στους εφήβους εκτός από απαραίτητη είναι και οικονομική. Και θέλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς για να προσέχουν, γιατί μια κακή διατροφή αποφέρει μελλοντικά και περισσότερα έξοδα στο ΕΣΥ μέσα από τις αρρώστιες που εκδηλώνονται. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την τέταρτη στον κόσμο όσον αφορά στα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά και ενήλικες».
Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνει η σωστή διατροφή, απάντησε τα όσπρια, τα λαχανικά, το ψάρι, το κοτόπουλο, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, λιγότερο κόκκινο κρέας.
Το μυστικό της σωστής διατροφής είναι η ποικιλία και ο σωστός προγραμματισμός. Συνήθως γονείς από υψηλότερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο, ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη σωστή διατροφή. Σημαντικό, όμως, είναι και τα πρότυπα που θα δώσουν οι γονείς.
Ειδικά για τα φρούτα ο κ. Λάμπης είπε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον δύο φρούτα την ημέρα. Ενώ για το καλό πρωινό που πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά, ανέφερε το γάλα σε συνδυασμό με δημητριακά, μια φέτα με μέλι ή μαρμελάδα, με φρούτο ή χυμό, ενώ στη συνέχεια στο σχολείο να λαμβάνει ένα κολατσιό με ψωμάκι ολικής και λίγο τυρί, αλλά και πάλι να τρώει ένα φρούτο.

 
Ο κ. Λάμπης έκρουσε καμπανάκι για τη διατροφή των εφήβων που έχουν ένα δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων επισημαίνοντας πως οι πολλοί έφηβοι τρώνε τέσσερις φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού και αυτό δεν είναι καλό. Το σημαντικό είναι να τρώνε στο σπίτι και ελάχιστα έξω. Γιατί, όταν πάρουν κιλά στην εφηβεία θα είναι πιο δύσκολο να τα χάσουν στο μέλλον. Πάντως, όπως ανέφερε, είναι ενθαρρυντικό πως τα σχολεία καλούν διατροφολόγους για να μιλήσουν στους μαθητές για τη σωστή διατροφή, ενώ πραγματοποιούνται και προγράμματα αγωγής υγείας. «Αν ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά για τη σωστή διατροφή, θα έχουμε στο μέλλον πιο υγιείς παραγωγικούς πολίτες».
Η κ. Νάντια Δεληγιάννη ανέφερε πως μια αλλαγή στη διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη και υγεία των παιδιών, ενώ από την πλευρά της η κ. Υβόνη Κατεργάρη υπογράμμισε πως «πρέπει να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή σαν τρόπο ζωής και όχι σαν κάτι πιεστικό για τα παιδιά και τους εφήβους, για να υπάρχει καλύτερη επίδραση στα μαθήματα και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες».
Από την πλευρά της η κ. Ιουλία Παπουτσή τόνισε πως «υπάρχουν αρκετοί γονείς που επισκέπτονται τους διατροφολόγους,, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χάσουν κιλά. Αυτό γίνεται κυρίως όταν παιδιά είναι στην αρχή της εφηβείας τους». Βέβαια όπως ανέφερε, δίαιτες αδυνατίσματος στα παιδιά καλό είναι να αποφεύγονται. Τα σημαντικό είναι να πείσουν οι γονείς τα παιδιά τους να ενδιαφερθούν για τη διατροφή, να αγαπήσουν το σώμα τους και να το φροντίζουν.
Και οι τρεις διατροφολόγοι υπογράμμισαν τη σημασία της άθλησης στο παιδί, αλλά και των προτύπων που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το