Τοπικά

Καμπανάκι για αύξηση καρκίνων του πνεύμονα – Μέτρα κατά καπνίσματος και αερορύπανσης στον Βόλο ζήτησε ο Κ. Γουργουλιάνης

Το καμπανάκι του κινδύνου για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, με συνέπεια να είναι αναγκαία η λήψη μέτρων κατά του καπνίσματος, αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την οποία πλήττεται ο Βόλος, ζήτησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας 2017» που από χθες πραγματοποιείται στον Βόλο και λήγει αύριο Κυριακή παρουσία 400 πνευμονολόγων και άλλων γιατρών.
Το συνέδριο διεξάγεται στο Ξενία και μέσα από αναλυτικές εισηγήσεις παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών του πνεύμονα.
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης των καρκίνων του πνεύμονα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά. Ακόμη και τώρα να κόψουν οι άνθρωποι το κάπνισμα για τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε περιστατικά με καρκίνο. Και οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση είναι και η ρύπανση της πόλης του Βόλου. Έχω κουραστεί να το λέω πως αυτή η πανέμορφη πόλη κλείνεται από τα βουνά και επομένως ό,τι παράγεται μένει εδώ».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης επιδημιολογικής μελέτης, όπου το Πανεπιστήμιο μπορεί να βοηθήσει, όμως πρόσθεσε πως «είναι η ώρα και για μέτρα κατά του καπνίσματος και της ρύπανσης. Αν δεν κόψουμε το κάπνισμα, αν δεν περιορίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, αν δεν φτιάξουμε παρακαμπτήριους δρόμους για μείωση του κυκλοφοριακού, αν συνεχίσουμε να καίμε ό,τι ακατάλληλο βρούμε τον χειμώνα για να ζεσταθούμε, τότε τα περιστατικά θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Και πρέπει να υπάρξει πίεση στους πολιτικούς. Εμείς δημοσιεύσαμε μια μελέτη πριν μερικά χρόνια που έδειξε πως αν έχουμε τρεις ημέρες έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τότε οι άνθρωποι παθαίνουν συχνότερα καρδιαγγειακά νοσήματα. Γιατί αυτό που εισπνέουμε, πηγαίνει στις κυψελίδες, ερεθίζει το αγγείο, παράγει οξειδωτικές ουσίες, ταξιδεύει σε όλο τον οργανισμό και παράγει εμφράγματα».
Επίσης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη μη ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που θεσπίστηκε το 2009 και με τη δική του παρουσία στην ομάδα επιστημόνων.
«Δυστυχώς κάθε τροποποίηση στον αντικαπνιστικό νόμο, επέφερε και την αποδυνάμωσή του. Πάμε πίσω» ανέφερε ο πρώην πρύτανης.

Η ΧΑΠ

Το συνέδριο ασχολείται ιδιαίτερα και με το ζήτημα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) όπου αναφέρθηκαν οι σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος.
«Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια που παθαίνει κάποιος, όταν καπνίζει 40 χρόνια και μετά εμφανίζει συμπτώματα με βήχα, δύσπνοια, αναγκάζεται να μπαινοβγαίνει στο Νοσοκομείο και τελικά πηγαίνει στο σπίτι με μάσκες και οξυγόνο» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Μάλιστα στο συνέδριο έγιναν και αναφορές για νέα φάρμακα που θα τα λαμβάνουν οι υπερήλικοι μια φορά την ημέρα και θα είναι εύληπτα.

Επιφυλακτικότητα για ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως «μια θεματική του συνεδρίου αφορούσε και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα είναι επιφυλακτική και θεωρεί ότι δεν είναι μέθοδος διακοπής. Ωστόσο σύμφωνα με τις εμπειρίες που μας μετέφερε ο Έλληνας γιατρός κ. Φιλιππίδης που εργάζεται στην Αγγλία φαίνεται πως οι Άγγλοι έχουν μια άλλη άποψη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και εκεί τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά για τη χρήση του».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το