Τοπικά

«Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για την «ξεχασμένη» ιλαρά

«Καμπανάκι» κινδύνου για την έξαρση της ιλαράς κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας τη στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα το τελευταίο τετράμηνο έχουν ανέλθει τα περιστατικά στα 100, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν καν.
Για το θέμα οι γιατροί επισημαίνουν την επίδραση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην έξαρση της ιλαράς που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης δήλωσε πως η ιλαρά το τελευταίο τετράμηνο έχει λάβει διαστάσεις έξαρσης καθώς στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 περιστατικά. Το όλο ζήτημα δημιουργείται από την τάση των γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο του αντιεμβολιαστικού κινήματος που είναι διεθνές. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να μην εμβολιάζουν οι γονείς τα παιδιά τους σε λοιμώδη νοσήματα, όπως η ιλαρά που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Εμείς κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου και ζητούμε από όλους τους γονείς να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εξάλλου η χορήγηση των εμβολίων γίνεται δωρεάν, επομένως δεν έχουν κάποιο κόστος».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς, περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία, κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά.
Ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.
Παιδίατροι επισημαίνουν πως η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς γίνεται στην ηλικία των δεκατεσσάρων μηνών του παιδιού. Η δεύτερη γινόταν μεταξύ δύο και τριών ετών. Ωστόσο λόγω της έξαρσης της ιλαράς μπορεί να γίνεται και τέσσερις μήνες μετά την πρώτη δόση.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Η συνεργασία του ΠΙΣ προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη.
Ο κ. Τσάμης πρόσθεσε πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μας απέστειλε σημείωμα για την έξαρση της ιλαράς και τις ενέργειες ενημέρωσης του κοινού που πρέπει να κάνουμε, και ήδη θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Μάλιστα υπογράμμισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει ταχθεί το προηγούμενο διάστημα κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος μέσα από ενημέρωση του κόσμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το