Τοπικά

Κ.Παπανάτσιου : “Χωρίς σχέδιο η Κυβέρνηση”

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε, ως εισηγήτρια, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Η κα. Παπανάτσιου ξεκίνησε λέγοντας πως το μεσοπρόθεσμο δεν έρχεται σε μία περίοδο ομαλής λειτουργίας της οικονομίας σημειώνοντας πως θα έπρεπε να συζητηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας για την επόμενη περίοδο, αλλά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο παρόν σχέδιο νόμου. Η Βουλευτής τόνισε ότι το πλαίσιο για το ταμείο ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Νέα Δημοκρατία βασίζει μεγάλο μέρος των προβλέψεων για την αναμενόμενη ανάπτυξη, σχεδιάστηκε εν κρυπτώ, χωρίς καμία συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Η κα Παπανάτσιου ανέφερε πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει κάποιο σχέδιο, απλά περιγράφει μία κατάσταση, αγιογραφεί την προ πανδημίας περίοδο και δεν παρουσιάζει ένα ξεκάθαρο πλάνο για την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα στήριξης αποσύρονται το 2022. Η Κυβέρνηση αποδέχεται ότι η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην οικονομία, με την ύφεση να καταγράφει το ποσοστό του 8,2%. Ακόμα, υπογράμμισε πως το Μεσοπρόθεσμο δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 καθώς κάνει την παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της Πανδημίας, απ’ ότι στην αρχή της κρίσης χρέους. Η Βουλευτής τόνισε πως, «Αυτή είναι μία αυτοκριτική που πρέπει να τη θυμάστε αγαπητοί συνάδελφοι, παραδέχεστε πως εμείς συμβάλαμε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας το 2019 πριν την πανδημία, κι εσείς στην κρίση χρέους το 2010».

Στη συνέχεια η κα. Παπανάτσιου ανέφερε πως το σχέδιο νόμου δικαιώνει και σε άλλο ένα σημείο τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης, καθώς παραδέχεται πως τα μέτρα μετρίασαν την ύφεση, αλλά καταλόγισε στην Κυβέρνηση πως «αγοράζει» το μισό επιχείρημα, καθώς στην υλοποίηση του, πράττει τ’ αντίθετα. «Μιλάτε για εντατικοποίηση της στήριξης, αλλά από τους πίνακες που παραθέτετε και συγκεκριμένα στον πίνακα 18, βλέπουμε ότι η παροχή ρευστότητας το 2020 άγγιξε με το ζόρι τα 8 δις». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αυξημένα πλεονάσματα, και αναρωτήθηκε αν το 2,8 και το 3,7 για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, είναι συμπιεστικά για την οικονομία της χώρας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια για πολύ μικρότερα πλεονάσματα, η Νέα Δημοκρατία κατακεραύνωνε την δημοσιονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζήτησε από τους Υπουργούς να ενημερώσουν την αντιπροσωπεία και τους πολίτες τι ακριβώς σημαίνει η απαλοιφή των υπερβάσεων των πλεονασμάτων στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητας και τι ακριβώς έχει συζητήσει η Κυβέρνηση με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Στη συνέχεια η κα. Παπανάτσιου κατέκρινε την Κυβέρνηση καθώς το σχέδιό της δεν καλύπτει τις ανάγκες που δημιούργησε η διαχείριση της Πανδημίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χρησιμοποιείτε αυτή τη συγκυρία, ώστε να εφαρμόσετε ακραίες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας και πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, όπως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Τι έχει πραγματικά να περιμένει ο εργαζόμενος κόσμος από εσάς, εκτός από απλήρωτες ώρες ατελείωτης εργασίας, όταν μόνοι σας λέτε πως με τόση ανάπτυξη που θα δούμε ο ονομαστικός μέσος μισθός αναμένεται να παραμείνει στο επίπεδο του 2019;». Η Βουλευτής κλείνοντας, τόνισε πως τα ελάχιστα μέτρα στήριξης φαίνεται να αποσύρονται το 2022, ενώ τα αυξημένα μεγέθη της οικονομίας δεν επαληθεύονται από κάποιο σενάριο. «Κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτούς του αυτοσχεδιασμούς Θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και με σχέδιο, κι αυτό προφανώς δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το