Τοπικά

Κ.Παπανάτσιου: “Άσυλο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, 4ο Μνημόνιο – χωρίς Μνημόνιο από τη ΝΔ”

“Η τροπολογία για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμα προσπάθεια απαξίωσης και μείωσης του έργου των Δημόσιων Ιδρυμάτων” αναφέρει σε δήλωση της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου σχετικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.  Επισημαίνει ακόμη πως με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε μία άδεια Βουλή, η νέα κυβέρνηση έδειξε την ατζέντα της και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε.

Στη δήλωσή της η κ. Παπανάτσιου αναφέρει:
“Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το λεγόμενο, Επιτελικό Κράτος που δημιουργεί πέραν όλων των όλων υπερεξουσίες στον Πρωθυπουργό, ήρθε σωρεία διατάξεων, με σκληρά ταξικό προσανατολισμό.
Η τροπολογία για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμα προσπάθεια απαξίωσης και μείωσης του έργου των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Η ανομία και η παραβατικότητα είναι ένα πράγμα, ο χώρος διακίνησης των ελεύθερων επιστημονικών ιδεών ένα εντελώς διαφορετικό και σ αυτό το δίλημμα η Κυβέρνηση δεν απάντησε.

Με μία άλλη πάλι, απλή τροπολογία η Υπουργός Παιδείας, Ν.Κεραμέως άφησε μετέωρα χιλιάδες παιδιά. Η τροπολογία προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με δυνατότητα παράτασης της αναστολής και για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα από χιλιάδες αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων να φοιτήσουν δωρεάν σε σύγχρονες ειδικότητες και αντικείμενα σπουδών, στερεί από τα ιδρύματα χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων

Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών αποτελούν ένα νέο θεσμό για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 Πανεπιστήμια με 67 προγράμματα και προβλέπονταν να φοιτήσουν 1500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκατ. Ευρώ. Ενώ, στη περιοχή μας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχαν εγκριθεί να λειτουργήσουν 10 Προγράμματα Διετών σπουδών από τα οποία τα 3 ήταν στο Βόλο.
Δυστυχώς όμως το καλύτερο αφέθηκε από τον Υπουργό Εργασίας, κυριολεκτικά για το τέλος. Με μία εκπρόθεσμη τροπολογία ακύρωσε διατάξεις που εφαρμόστηκαν την τελευταία τετραετία για την προστασία των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, κατήργησαν το αιτιολογημένο των απολύσεων, όλο το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του Σ.ΕΠ.Ε. Καταργήθηκε και η διάταξη που εξασφάλιζε ασφαλιστικά και αποδοχες των εργαζομένων έναντι των εργολάβων. Ενώ στο καλάθι των αχρήστων κατέληξε και η ρύθμιση για τη συμφιλιωτική διαδικασία και τον χρόνο που έχει ο εργαζόμενος για να προσφύγει δικαστικά.

Το γεγονός δε, ότι ο Υπουργός Εργασίας, κος Βρούτσης, επικαλέστηκε την προστασία των εργαζομένων για την κατάργηση αυτών των διατάξεων, σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, θεωρεί η ΝΔ ότι εργαζόμενοι και ολόκληρος ο κόσμος που αγγίζουν αυτές οι ρυθμίσεις, δεν θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Πράξη πολιτικής δειλίας αυτή η επίκληση λοιπόν.
Τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο, όσο και τα διετή προγράμματα και η κατάργηση τους ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω θεσμική υποβάθμιση της Δημόσιας παιδείας και υποδαυλίζουν τις ευκαιρίες των νέων ανθρώπων. Από την άλλη δε, οι συνθήκες εργασιακής επισφάλειας που οραματίζονται στη Νέα Δημοκρατίας, μπορεί να προσφέρουν κερδοφορία σε πολύ συγκεκριμένους εργοδότες, αλλά δεν συνεισφέρουν στο επιχειρείν, το προσπάθησαν και παλιότερα με τραγικά αποτελέσματα. Σε κάθε προσπάθεια υποβιβασμού των κεκτημένων της κοινωνίας, θα μας βρουν απέναντι. Αν ονειρεύονται 4ο Μνημόνιο χωρίς Μνημόνιο, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το