Τοπικά

Κ. Παπανάτσιου: «Οι γυναίκες των Βορείων Σποράδων αποκλεισμένες από εξετάσεις προληπτικής μαστογραφίας»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου προς τον Υπ. Υγείας για το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών των Β. Σποράδων στην εξέταση της προληπτικής μαστογραφίας. Η μη ύπαρξη μηχανήματος τόσο στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου-ΠΠΙ Αλοννήσου όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστικά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Η πρώην Υπουργός επισημαίνει πως τα προηγούμενα χρόνια οι γυναίκες από τα δύο νησιά που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν μαστογραφία και δεν είχαν τη δυνατότητα μετακίνησης στο Βόλο εξυπηρετούνταν από τη κινητή μονάδα Μαστογραφίας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας στο πλαίσιο προγραμμάτων προληπτικών ελέγχων.

Από την αρχή του καλοκαιριού και μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» η κινητή μονάδα Μαστογραφίας δεν έχει επισκεφθεί τα νησιά των Σποράδων. Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται οι κάτοικοι την πρόσβαση στις σημαντικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας που παρέχει η συγκεκριμένη μονάδα, παρόλο που διαθέτει μόνο μηχάνημα για υπέρηχο.

Με βάση τα παραπάνω η κα Παπανάτσιου ρωτάει τον κ. Υπουργό:

1. Τι λύση θα δοθεί ώστε οι γυναίκες των Βορείων Σποράδων να έχουν πρόσβαση στις προληπτικές διαγνωστικές μαστογραφίες κατά τού καρκίνου του μαστού, χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση;

2. Θα υπάρξει προγραμματισμός δράσεων της κινητής μονάδας μαστού στα νησιά το επόμενο διάστημα;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για εκσυγχρονισμό της κινητής μονάδας μαστού της 5ης ΥΠΕ με πιο σύγχρονα μηχανήματα;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το