Τοπικά

Κ.Παπανάτσιου : «Οι αυξήσεις που θα γίνουν μόνιμες όσο η κυβέρνηση επιλέγει να μένει θεατής»

Η κ.Παπανάτσιου τοποθετήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας, στη Βουλή, με θέμα την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά & κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια.

Η Βουλευτής Μαγνησίας ανέφερε πως ενώ το 2019 ήταν μία χρονιά θωράκισης της Ελληνικής Οικονομίας, το 2020 η διαχείριση της Πανδημίας και της Οικονομίας, επέφεραν αρνητικά αποτελέσματα στους πολίτες. Σημείωσε δε, πως στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 45,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ενώ το 17,1%, των νοικοκυριών δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα με το ποσοστό να αναλύεται 39,1% για τα φτωχά νοικοκυριά και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 12,4%.

Στη συνέχεια η κα. Παπανάτσιου ανέφερε πως, «Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των τιμών, καταβροχθίζουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, και των συνταξιούχων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν και να επιβάλουν αύξηση των μισθών και των συντάξεων». Το 2019 είχαν γίνει πολλαπλές κινήσεις στήριξης των πολιτών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος σε συνεταιρισμένους αγρότες κ συνεταιρισμούς, αλλά και μειώσεις στο ΦΠΑ στην εστίαση (13%), στα αγροτικά εφόδια (13%), στις συναυλίες (6%), στην ενέργεια (6%). Ειδικά για την ενέργεια, η Βουλευτής σημείωσε πως, «επέτρεψε η Κυβέρνηση να εξανεμιστεί αυτή η μείωση και οδηγηθήκαμε σε αυξήσεις έως και 20% στην τιμή της λιανικής στα τέλη του 2019». Επιπρόσθετα τόνισε πως, «Θυμόμαστε τις εντονότατες και λαϊκίστικες, αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την τιμή της βενζίνης, κραδαίνοντας αποδείξεις και πειστήρια για την καταστροφική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», και αναρωτήθηκε, «Που να βρίσκονται σήμερα αυτοί οι συνάδελφοι να μας αναλύσουν την κατάσταση για την τιμή της βενζίνης;».

Στη συνέχεια η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών στάθηκε στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μείωση στα ελάχιστα όρια που επιτρέπει η Ε.Ε. στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, «Μία τέτοια κίνηση θα ελαφρύνει και θ’ ανακουφίσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες», και συνέχισε, «Μιλάμε για μία μείωση του ΕΦΚ κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 50% στη βενζίνη και κατά 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης».

«Στην Μαγνησία υπάρχει ανησυχία που εκφράζεται από τους αγρότες για τις αυξήσεις στα λιπάσματα, ζωοτροφές, γεωργικά εφόδια, στο ρεύμα, αλλά και από την Ένωση Καταναλωτών που ανέφερε πως έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες από καταναλωτές που θέλουν να εκφράσουν την αγανάκτηση αλλά και την απόγνωσή τους για τις αυξήσεις των τιμών σε υπηρεσίες και αγαθά, όπως το ρεύμα, το ψωμί» σημείωσε η κα. Παπανάτσιου και κλείνοντας σημείωσε πως «είναι πρωτοφανές να ενισχύονται οι πληθωριστικές τάσεις από δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης. Αν δώσεις σύνθημα σε κάποιους κλάδους να αυξήσουν τις τιμές, θα ακολουθήσουν και οι άλλοι, αυτό το παιχνίδι, που άμα αρχίσει δεν έχει τέλος, μπορούν να το παίξουν όμως παίκτες που έχουν τη δύναμη να ορίζουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το