Τοπικά

Κ. Παπανάτσιου: Ο πατριωτισμός και η παρακαταθήκη της ΝΔ ήταν τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε το 2015

Στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο τοποθετήθηκε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η βουλευτής αναφέρθηκε στην διαδικασία που επιλέχθηκε για την εισαγωγή του νομοσχεδίου στις επιτροπές και απαντώντας στον Υφυπουργό, αναρωτήθηκε, γιατί τόση βιασύνη για να καταλήξει πως η ΝΔ φοβάται την αντιπαράθεση! Η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε πως η διάταξη της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ήταν εξαγγελία της ΔΕΘ, το 2018 και ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2018. Απαντώντας στον κ. Υφυπουργό του ανέφερε πως η Κυβέρνηση αναμασά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, βαφτίζοντας ως προεκλογικές παροχές διατάξεις που ψηφίστηκαν ένα χρόνο πριν τις εκλογές, για να αποκρύψει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όπου τη βολεύει οικειοποιείται το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ όπου δεν την βολεύει, αναιρεί τα κοινωνικά κεκτημένα. Συνέχισε λέγοντας, πως η ΝΔ ευθύνεται για τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών της χώρας πριν την κρίση και κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες αλλού! Συνέχισε, πως το χιλιοφορεμένο αφήγημα της υπερφορολόγησης χρησιμοποιείται ως επιχείρημα γενικά και αόριστα, καθώς το αφήγημα περί κατάρρευσης της οικονομίας έχει αποδομηθεί παταγωδώς. Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε επίσης πως, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ το μείγμα έμμεσων και άμεσων φόρων του 2018, ήταν παρόμοιο με αυτό του 2014. Για να κλείσει σχετικά με το θέμα της υπερφορολόγησης, τονίζοντας πως την περίοδο 2010-14 έγιναν παρεμβάσεις, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και σ’ αυτό των δαπανών και μάλιστα οριζόντια. Παρ’ όλα αυτά, η ΝΔ συγκρίνει μικρής εισπραξιμότητας φόρους με τους δυνατούς φορολογικά, και από πλευράς βεβαίωσης, φόρους που η ίδια επέβαλε. Τρανταχτά παραδείγματα ο ΕΝΦΙΑ και ο ΕΕΤΗΔΕ/ΕΕΤΑ, όπου συνολικά επιβάρυναν τους πολίτες περίπου 10,8 δις!

Συνεχίζοντας η Βουλευτής θύμισε, στους συναδέλφους της ΝΔ, επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν νομοθετηθεί, και μάλιστα την περίοδο που ο κος. Υπουργός υπηρετούσε στο ΓΛΚ, ως Αναπληρωτής. Ενώ ανέφερε ενδεικτικά, το τέλος επιτηδεύματος, τον ειδικό φόρο στην ενέργεια, την αύξηση του ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τσιγάρα, καπνό, μπύρα και ενεργειακά προϊόντα όπως αμόλυβδη, πετρέλαιο θέρμανσης, diesel κίνησης, υγραέριο κίνησης και την μείωση στις επιστροφές των αγροτών.
Η κ. Παπανάτσιου αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη στους Υπουργούς ποιος τσάκισε τη μεσαία τάξη; Ποιους, αφορούν τα παραπάνω μέτρα; Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που θα δουν ενίσχυση, βάση του νέου φορολογικού, από 2 έως 20 ευρώ τον μήνα; Ενώ τόνισε, εκτός από αυτούς που θα δουν τις πολύ μικρές διαφορές, οι υπόλοιποι χαμηλόμισθοι, δεν έχουν να λάβουν τίποτα από τα μέτρα του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενη στις μεροληπτικές απαλλαγές της ΝΔ προς το μεγάλο Κεφάλαιο, η κ. Παπανάτσιου, τόνισε προς τους Υπουργούς πως παρέλαβαν ένα μαξιλάρι ρευστότητας, το χρέος ρυθμισμένο και τη χώρα εκτός μνημονίων, αλλά τα σπαταλούν όλα ως δώρα στους λίγους κι εκλεκτούς! Ενώ παράλληλα περιέγραψε την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών που παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015!
Κλείνοντας αναφέρθηκε σε τρία ακόμα άρθρα του νομοσχεδίου που όπως είπε δεν γίνεται κατανοητό ποια είναι τα κίνητρα για τις υποτιθέμενες επενδύσεις και πως ακριβώς ονειρεύεται η Κυβέρνηση την ανάπτυξη με διατάξεις που απαλλάσσουν από τον φόρο χώρους στάθμευσης και εκγύμνασης των εφοπλιστών! Ενώ σημείωσε πως σίγουρα τη ΝΔ δεν την αφορά ανάπτυξη ως μοχλός βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το