Τοπικά

Κ.Παπανάτσιου : «Μετά το επιτελικά ελεγχόμενο κράτος, η Κυβέρνηση νομοθετεί την επιτελικά ελεγχόμενη αυτοδιοίκηση»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά την συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Η Βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως το νομοσχέδιο αντικαθιστά τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που εισήγαγε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, δίνοντας μια ανάσα δημοκρατίας και συμμετοχής. Η κ. Παπανάτσιου συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η απέχθεια της Κυβέρνησης απέναντι στην Απλή Αναλογική είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη, διότι δεν δέχεται τη βασική αρχή της Δημοκρατίας, ότι η ψήφος του καθενός και της καθεμιάς είναι ισότιμη. Η Βουλευτής τόνισε ότι το παρόν νομοθέτημα, έρχεται μετά τις ρυθμίσεις του 2019, πάλι από τη ΝΔ. «Τότε επί της ουσίας, αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και τις πέρασαν στους Δημάρχους – Περιφερειάρχες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Η Βουλευτής σημείωσε πως το παρόν νομοσχέδιο έρχεται ως συμπλήρωμα και τόνισε πως, «μειώνεται το ποσοστό εκλογής του Δημάρχου στο με 43% , από το 50%, και ο πρώτος συνδυασμός εκλέγει το 60% των συμβούλων, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη». Και συνέχισε λέγοντας πως «Για την εκλογή Δημοτικού και Περιφερειακού συμβούλου από μια παράταξη εισάγετε ελάχιστο όριο 3% και ταυτόχρονα μειώνετε τον αριθμό των δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων στα περισσότερα δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια». Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε δε, πως στην πράξη δηλαδή, το 3% θα είναι, για τους περισσότερους Δήμους / Περιφέρειες, πολύ μεγαλύτερο. Και τέλος σημείωσε πως, «Καταργείτε το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και την ξεχωριστή κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες, όπως αυτοί αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική ζύμωση, να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια».

Στη συνέχεια η Βουλευτής αναφέρθηκε στη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών λέγοντας πως, στο ΤΑΙΠΕΔ προστίθενται αρμοδιότητες σχετικά με την ωρίμανση στρατηγικών συμβάσεων του δημοσίου. «Επί της ουσίας μεταβάλλουν την φύση και τη διάρκεια του ταμείου», τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών. Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε δε ότι «με τον ν. 4799 η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. «Δημιουργήσατε μία Κυβερνητική επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό, για να ελέγχετε την ροή των χρημάτων», σημείωσε η κ. Παπανάτσιου και τόνισε πως τώρα με την τροπολογία «κουμπώνει» η παραπάνω διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως παράλληλα με την διαδικασία ωρίμασης των συμβάσεων, πλέον ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. καθώς και τα εκτελεστικά μέλη, δεν θα ορίζονται με νόμο, αλλά με απόφαση της Γ.Σ. «Αυτό γεννά σοβαρά ζητήματα διαφάνειας για έναν τόσο σοβαρό φορέα με άμεσο δημόσιο ενδιαφέρον», τόνισε η Βουλευτής. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, όχι μόνο είναι ελεύθερο το Ταμείο να ορίζει όσα μέλη θέλει, αλλά παύει και η ακρόαση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου από τη Βουλή.

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας λέγοντας, πως η Νέα Δημοκρατία μετά την πτώχευση και των φυσικών προσώπων, και την μετατροπή των ιδιοκτητών σε ενοικιαστές, αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ φέρνει ως επιστέγασμα ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Ενώ διερωτώμενη για τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, υπογράμμισε πως, «Να υποθέσουμε ότι και οι δόσεις των δανείων θα μπορούν να αντισταθμίζονται με ρεπό;». Κλείνοντας η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε με νόημα πως αν η Κυβέρνηση δεν ήταν επικίνδυνη, θα αποτελούσε ένα κακόγουστο αστείο στην ιστορία του τόπου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το