Τοπικά

Κ. Παπανάτσιου: Κοινά τα προβλήματα που απασχολούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Σειρά συναντήσεων με φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα στη τρέχουσα συγκυρία.
Η Βουλευτής συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τη Πέμπτη 29-10 -2020 και με εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου τη Παρασκευή 30-10 –2020.
Κατά τις συναντήσεις που προαναφέρθηκαν αμφότεροι οι Σύλλογοι εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της εκπαίδευσης της Μαγνησίας που αφορούν στην ακαταλληλότητα ή τη κακή κατάσταση των κτιρίων ειδικότερα της προσχολικής αγωγής όπου το 20% είναι ακατάλληλα και την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού που παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών υπάρχουν ακόμη πολλά κενά καθώς υπήρξαν 15.000 συνταξιοδοτήσεις από την αρχή της κρίσης ενώ ακόμα αναμένονται οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί. Παράλληλα οι πρόσφατα θεσμοθετημένες τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν εξασφαλίζουν την σωστή εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου.
Εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους λόγω του συνωστισμού των μαθητών στις τάξεις καθώς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας λειτουργούν 43 τμήματα με περισσότερα από 25 παιδιά ανά τάξη και 103 τμήματα με 22- 25 παιδιά ανά τάξη, ενώ πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό των πολυπληθών τμημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα ο καθαρισμός των σχολείων απαιτεί περισσότερο μόνιμο προσωπικό από αυτό που ήδη υπάρχει και χρειάζεται να γίνονται δωρεάν τεστ για το covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς συστηματικά, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η εξάπλωση της επιδημίας.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών ανέφεραν την ανάγκη να καλυφθούν τα 6 κενά που έχουν προκύψει από αναπληρωτές σε τμήματα ένταξης λόγω αδειών και δεν προβλέπεται να καλυφθούν λόγω της πρόσληψής τους μέσω ΕΣΠΑ.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της τηλε-εκπαίδευσης καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί για το σύνολο των μαθητών η πρόσβασή τους στο κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι όφειλε η κυβέρνηση να προετοιμάσει καλύτερα το άνοιγμα των σχολείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρίσκοντας περισσότερες κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να μειώσει τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη αντί να τον αυξήσει, να επισπεύσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΠΥ να συνταγογραφεί τα τεστ για covid-19 ώστε να έχουν δωρεάν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους..
Η Κ. Παπανάτσιου ευχαρίστησε το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου για τις ενημερωτικές συναντήσεις και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι οικογένειες των μαθητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το