Τοπικά

Κ.Παπανάτσιου : «Η Κυβέρνηση εισάγει μία κωδικοποίηση του ΚΕΔΕ, χωρίς όμως τον παράγοντα Κοινωνία»

Η κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την Κύρωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, σημειώνοντας πως η κωδικοποίηση του Κώδικα είναι αναγκαία, αλλά η διαδικασία που ακολουθήθηκε εγείρει κάποια ερωτήματα και τόνισε πως ο Κώδικας διέπει όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, καθώς μέσω αυτού, βεβαιώνονται και εισπράττονται τα Δημόσια Έσοδα. Η Βουλευτής υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, «Η επεξεργασία του νομοσχεδίου, την οποία η Κυβέρνηση προετοιμάζει επί δύο έτη, έρχεται ενώπιον μας αίφνης, ενώ καλούμαστε να ελέγξουμε το νομοθέτημα και να τοποθετηθούμε επί αυτού εντός τριών ημερών».

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε πως η όλη διαδικασία, στην παρούσα συγκυρία έχει σημαντικές προεκτάσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση, εν μέσω Πανδημίας, και η άρνηση της Κυβέρνησης για επαρκή στήριξη των πολιτών, οδηγούν τη χώρα και τους πολίτες σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ανασφάλειας και υπογράμμισε πως με βάση αυτά τα δεδομένα, η αδυναμία πληρωμής οφειλών πρόκειται να διογκωθεί. Επομένως, η συζήτηση για τον ΚΕΔΕ, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο η Κυβέρνηση εισάγει ένα νομοσχέδιο χωρίς την απαραίτητη συζήτηση προτάσεων, χωρίς τον παράγοντα κοινωνία.

Η κ. Παπανάτσιου απευθυνόμενη στους Υπουργούς, διερωτήθηκε αν το όριο του ακατάσχετου ποσού των 1.250 Ευρώ, είναι πλέον αρκετό. Τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς της ενέργειας. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί. Η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως εντός μνημονίων και με αυστηρή εποπτεία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να λειτουργήσει με όρους κοινωνικής οχύρωσης και ανέφερε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού, της ρύθμισης των 120 δόσεων και τη συνεχή αναστολή πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία, τα οποία, όπως είπε θεσμοθετήθηκαν με στόχο την προστασία των πολιτών. Αντίθετα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην περίοδο που διανύουμε τα αυξημένα χρέη προς το δημόσιο αγγίζουν πλέον τα 111 δις και τα αναγκαστικά μέτρα φτάνουν στο 70% των οφειλετών.

Τέλος η Βουλετής υπογράμμισε πως θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον προηγηθεί μία διαβούλευση με επαγγελματικούς φορείς, καταναλωτές, πολίτες, αλλά και την ίδια μας την επιτροπή. Τούτο δεν έγινε, και πραγματικά φαίνεται πως το νομοσχέδιο, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους πολίτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το