Τοπικά

Κ. Παπανάτσιου : Η 8η Μάρτη ενώνει με ένα κόκκινο νήμα τους αγώνες όλων των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει:

Η Παγκόσμια ημέρα γυναίκας γεννήθηκε το 1908 μέσα από δύο βασικά αιτήματα: την ανάγκη δημιουργίας σωματείων στους χώρους εργασίας γυναικών και την δυνατότητα ψήφου. Αυτά τα δύο σπουδαία αιτήματα αποτέλεσαν το έναυσμα για την ένωση των γυναικών της Ευρώπης με εκείνες της Αμερικής, στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Στις 8 Μαρτίου 1908, εκατοντάδες εργαζόμενες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησαν μια ιστορική διαδήλωση, στη πλατεία Rutgers του Manhattan, η οποία λειτούργησε ως προπομπός της εξέγερσης 30.000 γυναικών, τον επόμενο χρόνο το 1909 και οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου μόνιμου σωματείου γυναικών εργατριών στην Αμερική.
Τα νέα της ηρωικής διεκδίκησης των γυναικών της Αμερικής δεν άργησαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Το 1910, στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών, μετά από πρόταση της αγωνίστριας Κλάρα Τσέτκιν, αποφασίστηκε η καθιέρωση της Παγκόσμιας ημέρας γυναίκας, ως φόρος τιμής στους αγώνες των εργατριών της Αμερικής, αλλά και ως μέσο πάλης ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση της γυναίκας και αγώνα για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων.
Η 8η Μαρτίου, υπό αυτή την έννοια, δεν ήταν και δεν είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Οι ρίζες της γέννησής της αποτελούν μια σπουδαία υπενθύμιση της δύναμης του αγώνα των γυναικών, που ενωμένες παλεύουν απέναντι στο φόβο, τη καταπίεση, τη κοινωνική αναλγησία, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργαλειοποίηση.
Παραδείγματα σύγχρονων γυναικών, που έσπασαν το κύκλο σιωπής, βίας, καταπίεσης, αυθαιρεσίας, αψηφώντας το φόβο και διεκδίκησαν δικαιοσύνη για τις ίδιες και για όλες μας μαζί, αποτελούν τον σημαντικότερο φόρο τιμής στους αγώνες των γυναικών εργατριών του 1900 και μας θυμίζουν ότι οι διεκδικήσεις για ισότητα και ελευθερία είναι – και σήμερα – επίκαιρες και αναγκαίες.
Την ημέρα αυτή τιμούμε τις γυναίκες της Νέας Υόρκης, τις γυναίκες του χθες, που διεκδίκησαν ένα καλύτερο σήμερα. Τιμούμε τις γυναίκες του σήμερα που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο.
Την ημέρα αυτή θυμόμαστε, τιμούμε και γιορτάζουμε με την υπόσχεση ενωμένες, μάχιμες και κάθε φορά πιο δυνατές, να μη πάψουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη για όλες και για κάθε άνθρωπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το