Τοπικά

Κ. Μαραβέγιας στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας: Η κλινική έρευνα «εργαλείο» ανάσχεσης του brain drain

Περίπου 140 αιτήσεις για νέες κλινικές δοκιμές κατατίθενται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εξέλιξη της κλινικής έρευνας «σκοντάφτει» στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Γιάννης Χονδρέλης, Medical Director της Φαρμασέρβ – Λίλλυ ΑΕΒΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, την Τρίτη 10 Μαρτίου, με θέμα «Κλινική Έρευνα και Καινοτομία στο Φάρμακο».
Ο κ. Μαραβέγιας, αφού υπογράμμισε τη σημασία της κλινικής έρευνας στην ανάσχεση του brain drain, δηλαδή της φυγής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, αναγνώρισε τα γενικότερα οφέλη στο σύστημα υγείας και ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιες φάσεις της διαδικασίας υστερεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάνονται κλινικές έρευνες στις οποίες θα μπορούσε να συμμετέχει η χώρα μας.

Απαντώντας ο κ. Χονδρέλης επισήμανε καταρχάς ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επιτελεί άριστα το έργο του και, μάλιστα, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού από το 2021, θα επιτευχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης. Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στα νοσοκομεία. Η πλειοψηφία των διοικητών φοβάται την κλινική έρευνα, λόγω άγνοιας, αν και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των νέων διοικήσεων, όπως είπε ο κ. Χονδρέλης, η κλινική έρευνα εντάχθηκε στο πρόγραμμα με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΦ. Από την άλλη, όμως, ο τρόπος οργάνωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το λογιστικό σύστημα και η γραφειοκρατία, θέτουν σοβαρά εμπόδια στην εξέλιξη των κλινικών μελετών.

«Δυστυχώς έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις και επειδή στην κλινική έρευνα ο χρόνος αποτελεί βασικό παράγοντα, στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά», τόνισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η κλινική έρευνα αποτελεί κορυφαία ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί επιστημονικά σε χώρα αναφοράς, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το Α.Ε.Π. και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο κ. Μαραβέγιας έθιξε το θέμα του συνολικού προϋπολογισμού για τη χώρα μας και των προσδοκώμενων εσόδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το