Τοπικά

Κ. Μαραβέγιας: Να ληφθούν μέτρα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων

Τα αιτήματα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) σχετικά με την φορολόγηση και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανικές μονάδες με μεγάλες καταναλώσεις, προώθησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με Αναφορά του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα.

Η αναφορά του κ. Μαραβέγια βασίζεται σε επιστολή της διοίκησης του Συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες της αγοράς δίνουν τη δυνατότητα για μειώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης. Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΣΘΕΒ ζητούν:
1. Να προχωρήσει η κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μηχανισμού μείωσης της χρέωσης ΥΚΩ κατά το πρότυπο του μηχανισμού μείωσης της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ.
2. Να εξισωθεί ο ΕΦΚ των βιομηχανιών της μέσης τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13GWh με τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης.
3. Απαλλαγή των επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων από όλες τις επιπλέον χρεώσεις στην προμήθεια (ενδεικτικά, ΜΜΚΘΣ, ΑΔΙ), σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
4. Μείωση της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος κλιμακωτά για ετήσιες καταναλώσεις υψηλότερες των 30-35 GWH, σε συνδυασμό με προφίλ κατανάλωσης (ΣΧ > 65-70%).
5. Άμεση εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.
6. Απαλλαγή από τον ΕΦΚ για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην ορυκτολογική κατεργασία (τσιμέντα, γυαλί), στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ.

Ο κ. Μαραβέγιας ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τη δυνατότητα ικανοποίησης των αιτημάτων που θέτει ο ΣΘΕΒ, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με σκοπό τη βιωσιμότητα τους και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το “επιχειρείν”, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές», τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το