Τοπικά

Κ. Μαραβέγιας: Η Ν.Δ. δίνει «ανάσα» στους πολίτες προχωρώντας σταδιακά σε νέες φοροελαφρύνσεις

«Παραμένοντας πιστή σε όσα δεσμεύθηκε έναντι του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει αταλάντευτα την προσπάθεια ελάφρυνσης των πολιτών από φόρους και άλλα οικονομικά βάρη». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στην ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, χθες Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε καταρχάς στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. που ήδη έγιναν πράξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και άλλες στοχευμένες μειώσεις που διατρέχουν κάθετα παραγωγικούς τομείς και επιχειρηματικές δραστηριότητες, για να τονίσει στη συνέχεια ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Ν.Δ. συνεχίζει σταθερά στην ίδια ρότα. «Υλοποιεί δηλαδή την σταδιακή εφαρμογή φοροελαφρύνσεων και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων ή την αύξηση της κατανάλωσης».

Ο βουλευτής Μαγνησίας υπογράμμισε πρωτίστως τη διεύρυνση των απαλλαγών από τον υπολογισμό του εισοδήματος μισθωτών προς όφελος των εργαζομένων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διευκόλυνση της δωρεάν παροχής μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους ως αμοιβής – επιβράβευσης. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση της φορολόγησης των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών από τους γονείς προς τα παιδιά τους, για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι με το παρόν σχέδιο νόμου υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για απαλλαγή, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019, από το τέλος επιτηδεύματος όλων των αγροτών κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και των αλιέων παράκτιας αλιείας με αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων.

Μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική φοροελάφρυνση, όπως τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας, είναι και η ρύθμιση για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος όλων των επιχειρήσεων. Μάλιστα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος μηδενίζεται για τις τουριστικές επιχειρήσεις που ο τζίρος τους γίνεται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο καθώς και για τις αεροπορικές/ακτοπλοϊκές μεταφορές. «Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αναμένεται να συμβάλουν», όπως είπε, «στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσα από την τόνωση της ρευστότητας τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού».

Όσον αφορά τις μεταφορές, μειώνεται το τέλος ταξινόμησης για τα υβριδικά αυτοκίνητα και γενικότερα ευνοείται η ταξινόμηση οχημάτων νέων τεχνολογιών. Δίνονται, έτσι, επιπλέον κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών, ρυπογόνων ΙΧ και τη τόνωση της αγοράς.

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χορήγηση παράτασης για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τονίζοντας ότι ήταν μια αναγκαία απόφαση δεδομένου ότι οι λογιστές πρόσφατα επιβαρύνθηκαν με πολλές εταιρικές φορολογικές εργασίες και έχουν ταυτόχρονα αναλάβει πλήθος δηλωτικών υποχρεώσεων καθώς και αιτήσεων πολιτών για χρηματικές παροχές. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι έχει προωθήσει προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά υπομνήματα του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, του οποίου το κυριότερο και πλέον εύλογο αίτημα είναι να μην συμπίπτουν οι ημερομηνίες των διαφόρων υποβολών και στις προθεσμίες τους να μην λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αργίες. «Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο αίτημα θετικά και πως σύντομα θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από το υπουργείο Εργασίας», είπε απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Τέλος, συνεχάρη το υπουργείο Οικονομικών για δυο μέτρα που δείχνουν, όπως είπε, την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την τιμητική οικονομική παροχή στους μαχητές της Κύπρου και τη διάταξη για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πληγέντων στο Μάτι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το