Τοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: Λιγότερα και ηπιότερα φέτος τα περιστατικά γρίπης

Σε ανοδική εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η γρίπη και θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες πέντε εβδομάδες, ώστε από τις αρχές Μαρτίου να αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Πάντως φέτος τα περιστατικά γρίπης είναι λιγότερα και πιο ήπια σε σχέση με πέρυσι.
Σε αυτή την διαπίστωση προχωρεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης κάνοντας μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης.
Ο εμβολιασμός όλο και περισσότερων πολιτών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μη εξάπλωση της γρίπης, ενώ καθοριστικό φαίνεται να είναι και το γεγονός πως φέτος κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α. που είναι πιο ήπια σε σχέση με τον στέλεχος Η1Ν1 το οποίο ήταν πέρυσι.

Ο κ. Γουργουλιάννης τόνισε πως «αυτό που βλέπουμε φέτος αναφορικά με τη γρίπη είναι πως τα περιστατικά μέχρι στιγμής είναι λιγότερα και πιο ήπια. Δηλαδή στην Κλινική μας έχουμε και άδεια κρεβάτια, ενώ οι ασθενείς που νόσησαν από τη γρίπη, είχαν παράλληλα και άλλα συμπτώματα. Προς το παρόν στην κλινική μας δεν έχουμε κάποιον θάνατο από τη γρίπη. Παράλληλα αυτή την ήπια κατάσταση δείχνουν και τα πανελλαδικά στοιχεία του αρμόδιου φορέα. Βέβαια εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε δύο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι πως ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανόδου των περιστατικών γρίπης, κάτι που άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μάλιστα αυτό το κύμα της γρίπης θα υπάρχει ακόμη τέσσερις με πέντε εβδομάδες και η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Το δεύτερο είναι πως κάθε χρόνο 100 άνθρωποι στην Ελλάδα πεθαίνουν από τη γρίπη. Ας ελπίσουμε φέτος να είναι λιγότεροι, βάσει και της καταγραφόμενης μέχρι στιγμής κατάστασης. Πάντως είναι ενθαρρυντικό πως εμβολιάστηκε πολύς κόσμος και έτσι η γρίπη δεν βρίσκει έδαφος για να εξαπλωθεί μέσα στον πληθυσμό. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός».

Ο κοροναϊός από Κίνα
Ο κ. Γουργουλιάνης ρωτήθηκε και για τον νέο κοροναϊό από την Κίνα που εξαπλώνεται και έχει προκαλέσει ανησυχία.
Ο ίδιος τόνισε πως «ο ιός εκδηλώθηκε από μια περιοχή με 9.000.000 άτομα πληθυσμό που συγκεντρώνεται σε ένα μικρό γεωγραφικό μέρος, όπου οι κάτοικοι ζουν μαζί με τα πτηνά και τα άλλα ζώα. Βέβαια οι λοιμώξεις τρομάζουν τον κόσμο και κάποιοι πιστεύουν ότι ο πλανήτης θα καταστραφεί από τους ιούς, μια άποψη που δεν συμμερίζομαι. Κάποιος ιός από τα πτηνά που μεταλλάχθηκε περνάει στον άνθρωπο και αποκτά μεγαλύτερη τοξικότητα προκαλώντας κίνδυνο. Ωστόσο η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο ιός αυτός πρώτον, δεν είναι τόσο μεταδοτικός ούτε τόσο θανατηφόρος. Αυτή είναι η αρχική εικόνα.
Ο κόσμος θα πρέπει να λειτουργήσει με ψυχραιμία και να ακούμε τους ειδικούς που παρακολουθούν το θέμα μέρα με τη μέρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το