Τοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: Γιατί δεν θα έκλεινα τη Μύκονο

Τα περιοριστικά μέτρα στο “νησί των ανέμων” στέλνουν λάθος μήνυμα στο εξωτερικό για όλη την Ελλάδα, υποστηρίζει ο καθηγητής. Το 80% ανοσίας στη Μαλεσίνα και η κρισιμότητα της ανοσοεπιτήρησης.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διατυπώνει κατά καιρούς τη διαφωνία του για συγκεκριμένες πτυχές διαχείρισης της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα, προβάλλοντας διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα θέματα. Σε παρέμβασή του το Σαββατοκύριακο με αφορμή το μίνι lockdown στη Μύκονο, έκανε λόγο για “άσκοπες καραντίνες” που βοηθούν τη μετάδοση στα σπίτια και για μοντέλα πρόβλεψης που επιτείνουν το άγχος και κοκκινίζουν νησιά, πλήττοντας την οικονομία.

Μιλώντας στο iatronet εξηγεί γιατί θεωρεί βιαστικά και επιπόλαια τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν για τη Μύκονο, υποστηρίζει πως αυτά στέλνουν το λάθος μήνυμα στο εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, ενώ προτείνει τρόπους εναλλακτικής διαχείρισης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως υπερβολική την ενασχόληση με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων, όσο τα κρούσματα αυτά δεν μεταφράζονται σε πίεση στο σύστημα Υγείας.

Η Μαλεσίνα, η Δεσκάτη και η Μύκονος
Η παρέμβαση έγινε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων μελέτης – δειγματοληπτικού ελέγχου ανίχνευσης αντισωμάτων που έκανε υπό την επίβλεψή του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Η συγκεκριμένη περιοχή, που στη διάρκεια της άνοιξης βρέθηκε στο επίκεντρο πολύ μεγάλης διασποράς, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, βρέθηκε να έχει πετύχει σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συλλογικής ανοσίας που αγγίζει το 80% (από εμβολιασμό και φυσική νόσηση). Σε άλλη μελέτη που προηγήθηκε, βρέθηκε να έχει ανάλογα ποσοστά ανοσίας και η Δεσκάτη Γρεβενών, που βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα” στη διάρκεια του δεύτερου κύματος, το φθινόπωρο.

Δεδομένα σαν τα παραπάνω, που είναι κρίσιμα γιατί δίνουν τη μεγάλη εικόνα, δεν υπάρχουν για άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι μελέτες ανοσοεπιτήρησης είναι ακριβές και χρονοβόρες. Αν υπήρχαν στοιχεία για τη Μύκονο, πιθανώς δεν θα οδηγούσαν στην κυβερνητική απόφαση για το μίνι lockdown στο νησί, υποστηρίζει ο καθηγητής.

“Στη Μύκονο έχουμε 30 μολύνσεις τη μέρα το τελευταίο διάστημα, άρα 200 σε μια εβδομάδα. Ξέραμε ότι στο προηγούμενο κύμα χρειαζόταν να μπουν στο νοσοκομείο οι 5, οι 6, οι 7 από τους 100. Τώρα είναι αρκετοί εμβολιασμένοι και πολλά παιδιά, άρα πιθανότατα να είναι 1 – 2 στους 100 που θα χρειαστούν νοσηλεία, δηλαδή στους 200 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν 2 – 3 άτομα. Λοιπόν, φτιάχνεις τις δομές, προετοιμάζεις το Κέντρο Υγείας για να μπορεί να υποδεχτεί περιστατικά, κάνεις δομή καραντίνας αν χρειαστεί, φροντίζεις να υπάρχει ελικόπτερο για να πάρει τον έναν την εβδομάδα ή το δεκαήμερο που θα χρειαστεί να πάει σε ένα κεντρικό νοσοκομείο και αφήνεις τη ζωή. Αφού η πολιτική σου είναι να ανοίξεις τα νησιά και τα άνοιξες», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης και χαρακτηρίζει ως επιπόλαιες τις αποφάσεις:

“Το μεσημέρι ανακοινώνουμε και το κλείνουμε από το βράδυ. Και δεν είναι καν κλείσιμο αυτό που έγινε. Είναι ένα κακό μήνυμα που δίνουμε προς τα έξω. Ότι αποφασίζουμε γρήγορα και επιπόλαια. Κάποιος που είναι πχ στην Ελβετία και έχει αποφασίσει να έρθει στην Ελλάδα, ακούει ότι κλείσανε τη Μύκονο. Λέει πού να πάω τώρα εκεί, μπορεί να μη μπορώ να γυρίσω, να με βάλουν σε καραντίνα 14 μέρες αν είμαι θετικός. Είναι κακή εικόνα απέναντι σε τακτική που έχουμε αποφασίσει, που είναι να ανοίξουμε τα νησιά”.

Υπερβολική ενασχόληση με τα κρούσματα
Ο κ. Γουργουλιάνης χαρακτηρίζει ως παγκόσμια πρωτοτυπία την υπερβολική ενασχόληση στην Ελλάδα με τα μοντέλα πρόβλεψης και τους αριθμούς των κρουσμάτων, αποσυνδεδεμένους από την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας.

“Ακούω κάποιους να λένε για 15 χιλιάδες μολύνσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να φτάσουμε σε δείκτη θετικότητας 15% με 100.000 τεστ την ημέρα. Δεν έχουμε φτάσει ποτέ αυτά τα ποσοστά. Άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 6.000, δηλαδή για 6% θετικότητα στα 100.000 τεστ. Αυτό μπορεί να γίνει. Μου λέει τίποτα αυτό; Αν ήταν η θετικότητα 4% και κάναμε 150.000 τεστ πάλι 6.000 κρούσματα θα έβγαζε. Δεν μου λέει τίποτα από μόνος του ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι”, τονίζει και προσθέτει: “παρατηρώ ευλαβικά την Αγγλία, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, που έχουν αρχίσει 1,5 μήνα πριν, και δεν φαίνεται να υπάρχει επιβάρυνση. Κρατάω μια επιφύλαξη για την Ελλάδα που έχει μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού από αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και αυτό με ανησυχεί λιγάκι”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το