Τοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: Νέες προοπτικές με τα εισπνεόμενα φάρμακα – Περιορίζουν κατά πολύ το κόστος νοσηλείας για το κράτος

Τα σημαντικά οφέλη των νέων εισπνεόμενων φαρμάκων στους πάσχοντες από άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού επισημαίνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος τόνισε πως στον χώρο της πνευμονολογίας πλέον ζούμε την επανάσταση στα εισπνεόμενα φάρμακα για τους πάσχοντες από διάφορα αναπνευστικά προβλήματα. Με τα νέα φάρμακα περιορίζεται το κόστος δαπάνης για το Κράτος και διευκολύνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού με μία ή δύο εισπνοές την ημέρα θα μπορούν να ανακουφίζονται, ενώ μέχρι πρότινος έπρεπε να κάνουν περισσότερες εισπνοές. Τα νέα εισπνεόμενα φάρμακα ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα και αποτέλεσαν αντικείμενο των εργασιών στις «Ημέρες Πνευμονολογίας» που διεξήχθησαν στον Βόλο.
Ο κ. Γουργουλιάνης συμπλήρωσε πως η λογική των νέων εισπνεόμενων φαρμάκων είναι να λαμβάνει κάποιος μια εισπνοή την ημέρα που θα διαρκεί 24 ώρες. Οι πάσχοντες με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αναγκάζονταν τα προηγούμενα χρόνια και είχαν 2-3 συσκευές στην τσέπη για να βοηθιούνται. Πλέον αυτό αλλάζει και οι εταιρείες κινούνται σε αυτή τη λογική. Και δεν είναι μόνο το κόστος των φαρμάκων, αλλά και τι γλιτώνει κάποιος από τις νοσηλείες. Γιατί, εάν ο ασθενής συμμορφώνεται και λαμβάνει σωστά τη φαρμακευτική αγωγή του, δεν θα κάνει παροξύνσεις, δεν θα μπαίνει για νοσηλεία στα Νοσοκομεία και δεν θα επιβαρύνει το Κράτος. Άρα μπορεί τα φάρμακα να είναι λίγο ακριβότερα, αλλά το συνολικό κόστος θα είναι μικρότερο. Για παράδειγμα μπορεί για το Κράτος το κόστος του φαρμάκου να είναι 50 ευρώ το μήνα, αλλά, αν ο ασθενής νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο το κόστος θα είναι 300 ευρώ την ημέρα και αν μεταφερθεί στη ΜΕΘ θα είναι 5.000 ευρώ. Έτσι μια μέρα νοσηλείας στο Νοσοκομείο, είναι έξι μήνες θεραπείας με το φάρμακο. Εισπνεόμενα φάρμακα υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με πολλές μορφές και με πολλές συσκευές για την ημέρα. Τώρα η τάση είναι να λαμβάνεις με μια συσκευή μία ή δύο εισπνοές την ημέρα. Και αυτό το ζήτημα ενδιαφέρει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το