Τοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: Ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα

Το κάπνισμα οφείλεται για το 20% των θανάτων στην Ελλάδα τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα κάνουμε συνεχώς βήματα προς τα πίσω για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όταν στο εξωτερικό ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα».
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος η σημερινή και η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί, παρότι υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος από το 2009.
«Δυστυχώς κάνουμε βήματα προς τα πίσω» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης και συμπλήρωσε πως έρχονται νέοι νόμοι για να υποκαταστήσουν τους προηγούμενους και τελικά τους ακυρώνουν. Για παράδειγμα τώρα τελευταία είχαμε τον νόμο με τους ελέγχους στα αυτοκίνητα. Μα εδώ δεν γίνονταν έλεγχοι σε καταστήματα και δημόσιους χώρους, θα σταματούν τα αυτοκίνητα για να βάζουν πρόστιμα στους καπνιστές οδηγούς και επιβάτες; Αυτά δεν μπορούν να γίνουν».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ουσιαστική αντιμετώπιση του καπνίσματος μπορεί να γίνει μόνο μέσω των συστηματικών και τακτικών ελέγχων στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και της αύξησης της τιμής του πακέτου τσιγάρου. Σίγουρα υπάρχουν και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αλλά το ζήτημα είναι να μην φτάσουν καν εκεί οι καπνιστές».
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία από τους ελέγχους σε εστιατόρια και άλλα κέντρα εστίασης λέγοντας πως η απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτούς χώρους αύξησε την επισκεψιμότητα και δεν τη μείωσε, όπως φοβούνται κάποιοι στην Ελλάδα, γιατί έδωσε τη δυνατότητα και σε οικογένειες να βγουν έξω και να απολαύσουν το φαγητό τους σε καθαρά περιβάλλοντα. Παράλληλα έγιναν έρευνες σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε κέντρα εστίασης και διαπιστώθηκε πως δύο χρόνια μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, αντιμετώπισαν λιγότερα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε πως το 20% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται στο κάπνισμα, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται στη διατροφή, τα λοιμώδη νοσήματα, τα τροχαία, την έλλειψη άσκησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια μειώνονται οι καπνιστές στην Ελλάδα. Αυτό ισχύει βάσει των στοιχείων από τις πωλήσεις τσιγάρων. Όμως δεν ξέρουμε, ποιες διαστάσεις έχει λάβει το λαθρεμπόριο τσιγάρων».
Ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε και την απουσία προγραμμάτων από το υπουργείο Υγείας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. «Παλιότερα οι καπνιστές ξεκινούσαν αυτή τη συνήθεια μετά τον Στρατό. Πλέον καπνίζουν από δεκαπέντε ετών και, αν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό συστηματικά, τότε στα 40 τους χρόνια, θα αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ίσως να προσβληθούν και από τον καρκίνο του πνεύμονα».
Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία το κάπνισμα οφείλεται για την εκδήλωση 1.000 εμφραγμάτων τον χρόνο πανελλαδικά.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το