Αθλητισμός

Κ. Γιάτσιος: Το μουσείο του Ρήγα Φεραίου εφάμιλλο μεγάλων ομάδων

Ο Α.Σ. Ρήγας Φεραίος είναι συνυφασμένος με την κοινωνία του Βελεστίνου και αυτό καταδείχθηκε για μία ακόμη φορά στη  Γενική του Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία μουσείου ιστορίας του συλλόγου. Τόσο γι’ αυτό το θέμα, όσο και για τους στόχους του Ρήγα για τη νέα σεζόν, μιλά στη «Θ» ο πρόεδρος Κώστας Γιάτσιος.

Η Γενική Συνέλευση του Ρήγα ήταν απολογιστική και πραγματοποιήθηκε στο χώρο έμπροσθεν του ΚΑΠΗ Βελεστίνου. Φυσικά τηρήθηκαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχε απαρτία εκλέχθηκε πρόεδρός της ο Γιώργος Καρτσώνας, που διεύθυνε άψογα την διαδικασία.

Σύμφωνα με τα θέματα ημερησίας διατάξεως εγκρίθηκαν ο απολογισμός του 2020 και ο προϋπολογισμός του 2021,ενώ στη συνέχεια ψηφίστηκε η απαραίτητη με το νέο αθλητικό νόμο τροποποίηση του καταστατικού, καθώς και ο εσωτερικός κανονισμός του συλλόγου.

Από τα μέλη, τονίστηκε ακόμη η ανάγκη να στηριχθούν τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου και γι’ αυτό θα επαναδραστηριοποιηθεί η Α.Ε. Χλόης για να αποτελέσει το «φυτώριο» του Ρήγα, όπως συνέβαινε σε παλαιότερα χρόνια. Τέλος, μεγάλη κουβέντα έγινε για το μουσείο ιστορίας του Ρήγα Φεραίου, που θα δημιουργηθεί σε χώρο κοντά στην είσοδο του σταδίου Βελεστίνου. Όλοι τάχθηκαν υπέρ, με τον κ. Καρτσώνα να τη χαρακτηρίζει ως καινοτόμο ιδέα, ενώ η διοίκηση εξουσιοδοτήθηκε να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα ζητήματα, ο πλέον αρμόδιος να δώσει είναι ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Κώστας Γιάτσιος, ο οποίος μίλησε στη «Θ». Αναλυτικά:

Για την έγκριση του απολογισμού του 2020 και του προϋπολογισμού για το 2021: «Ο Ρήγας Φεραίος ανέκαθεν ήταν ένα νοικοκυρεμένο σωματείο και από την πλευρά μας φροντίσαμε να είμαστε απολύτως εντάξει σε αυτά που απαιτεί οι νέος αθλητικός νόμος. Μετά από τη σχετική έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής εγκρίναμε τον οικονομικό απολογισμό του 2020, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2021 ο οποίος είχε καταρτιστεί τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν στη ΓΓΑ, για να γνωρίζει η Πολιτεία που πάνε οι επιχορηγήσεις της, όπως φυσικά και οι χορηγοί μας τους, τους οποίους και ευχαριστούμε».

Για την τροποποίηση του καταστατικού, αλλά και τον νέο εσωτερικό κανονισμό: «Και αυτά έγιναν για να εναρμονιστούμε με τον νέο αθλητικό νόμο. Η τροποποίηση καταστατικού αφορά τις αρχαιρεσίες, αφού θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τη θέση του προέδρου και για τα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, με τον εσωτερικό κανονισμό δημιουργείται ένα οργανόγραμμα και ο καθένας στον σύλλογο θα γνωρίζει τις υποχρεώσεις του, είτε είναι παράγοντας, είτε προπονητής, είτε αθλητής».

Για την επαναδραστηριοποίηση της Α.Ε. Χλόης: «Ομάδες από γειτονικά χωριά, όπως η Α.Ε. Χλόης, ο Παναγροτικός και η Δόξα Αερινού λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως «φυτώρια» του Ρήγα. Από αυτές ξεπετάχθηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια μεγαλούργησαν με την ομάδα μας. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε διοικητικά και προπονητικά την Α.Ε. Χλόης, ώστε να βρουν αθλητική διέξοδο τα νεαρά παιδιά του χωριού και μακάρι κάποια από αυτά να τα δούμε και με τη φανέλα του Ρήγα».

Για την δημιουργία μουσείου της ιστορίας του Ρήγα: «Το 2026 συμπληρώνουμε 100 χρόνια από την ίδρυσή μας. Ο Ρήγας Φεραίος είναι ο δεύτερος παλαιότερος στην Μαγνησία και ανήκει σε όλο το Βελεστίνο. Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις μεταγενέστερες γενιές ό,τι με περηφάνια κληρονομήσαμε από τις προγενέστερες. Το  μουσείο ιστορίας του Ρήγα θα είναι εφάμιλλο των μουσείων όλων των μεγάλων ομάδων της Ελλάδος και η χωροθέτηση του προτείνεται να γίνει στα προπύλαια, αριστερά της εισόδου του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου. Σε αυτό, ο επισκέπτης θα μπορεί να εντρυφήσει στα κεφάλαια της ιστορικής διαδρομής του συλλόγου μας.

Η περιήγηση στους χώρους του μουσείου θα πραγματοποιείται βάσει ενός συνδυασμού χρονολογικών σταθμών και θεματικών ενοτήτων, η δε χρονική αφετηρία θα τοποθετείται στη χρονιά ίδρυσης του συλλόγου, όταν η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με καλές προοπτικές από τη νεολαία και το σύνολο των κατοίκων του Βελεστίνου.

Σε αυτό, θα αναδεικνύονται τα αθλήματα που καλλιέργησε ο Ρήγας, με κυρίαρχο ασφαλώς το ποδόσφαιρο. Τα τρόπαια του Ρήγα θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση, ενώ θα προβάλλεται και η παρουσία της ομάδας ανά το Πανελλήνιο, η συμμετοχή των αθλητών της στις εθνικές ομάδες. Τέλος, ξεχωριστή θέση στο μουσείο θα έχει επίσης η ιστορία των οπαδών του Ρήγα, όπως συμβαίνει στα μουσεία των μεγάλων αθλητικών συλλόγων της χώρας μας.

Αποφασίσαμε να δημιουργηθεί από το Δ.Σ. μια επιτροπή με αρμοδιότητα να συλλέξει, να επεξεργαστεί και να ψηφιοποιήσει το αρχειακό υλικό που υπάρχει. Πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της διοίκησης του συλλόγου».

Για τους στόχους του Ρήγα Φεραίου τη νέα αγωνιστική περίοδο: «Κατ’ αρχάς πρέπει να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά με το θέμα της πανδημίας. Να μην υπάρξει άλλο κύμα και τα πρωταθλήματα να διεξαχθούν κανονικά. Και όταν λέμε κανονικά το εννοούμε, διότι ακούγονται κάποιες φήμες για δύο ομίλους στην Α’ κατηγορία. Σε αυτό το σενάριο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Το μοντέλο των δύο ομίλων δοκιμάστηκε παλαιότερα και ήταν απολύτως αποτυχημένο. Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΠΣΘ δεν θα πάρει κάποια επιπόλαιη απόφαση και τουλάχιστον θα πάρει πρώτα τη γνώμη των σωματείων.

Βάσει της ιστορίας του, αλλά και του ότι εκπροσωπεί μια μεγάλη περιοχή, ο Ρήγας Φεραίος είναι «καταδικασμένος» να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Σίγουρα θα φροντίσουμε να ενισχυθούμε και ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με ορισμένους παίκτες. Παράλληλα , θα επιδιώξουμε να είναι έντονο και το ντόπιο στοιχείο στο ρόστερ μας. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε τα πιο ταλαντούχα παιδιά από την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου και να τους δώσουμε την ευκαιρία να αγωνιστούν για τον Ρήγα και να αναδειχθούν μέσω αυτού».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το