Τοπικά

Κ. Αγοραστός: Ζητά καταβολή των δεδουλευμένων από τον Υπ.Υγείας για να σταματήσει η επίσχεση στο Πανεπιστημιακό

panepistimiako larissas

Τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούν στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών δημόσιας Υγείας σειρά προβλημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της Κεντρικής Ελλάδας, επισημαίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός ζητά καταβολή των δεδουλευμένων ώστε να σταματήσει η επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας και ορισμό νέας διοίκησης στο νοσηλευτικό ίδρυμα για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία. Επίσης, ζητά την πληρωμή των εφημεριών και στα Κέντρα Υγείας καθώς και την κάλυψη των κενών ιατρικού και λοιπού προσωπικού όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού προς τον κ. Κουρουμπλή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσιάζει προβλήματα, που αναδεικνύονται ταυτόχρονα σε μείζονος σημασίας με ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας επισημάνουμε κάποια θέματα που αφορούν στο χώρο της υγείας στη Θεσσαλία και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό στη Θεσσαλία, και άπτονται της αρμοδιότητάς σας.
Όπως γνωρίζετε υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο . Για το λόγο αυτό, οι γιατροί του Νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας, την οποία θα συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Στην ίδια δυσχερή θέση βρίσκονται και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας που λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών τους προτίθενται να καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας.
Επιπλέον, η καθυστέρηση διορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου δημιουργεί σημαντικές δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις, όπως η προμήθεια ιατροτεχνικού εξοπλισμού.
Η χρόνια έλλειψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, γι’ αυτό απαιτείται η άμεση στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας στα οποία υπάρχουν σημαντικά κενά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Η κραυγή απόγνωσης του ιατρικού κόσμου ανάγκασε πρόσφατα το Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Λάρισας, προκείμενου να καταρτιστεί το πρόγραμμα εφημεριών μηνός Ιουνίου με εισαγγελική παρέμβαση, καθώς, τόσο η έλλειψη ιατρικού προσωπικού όσο και το όριο που θέτει ο νόμος για τις εφημερίες κάθε μήνα, έχουν δημιουργήσει ένα κενό.
Στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση πρέπει να συνυπολογιστεί και η μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που κάνει απολύτως απαραίτητη την έκτακτη επιχορήγησή του.
Κύριε Υπουργέ
Παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να αφουγκραστείτε την απελπιστική κατάσταση της ιατρικής κοινότητας και, μεριμνώντας για τα παραπάνω, να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις στήριξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το