Τοπικά

Κ. Αγοραστός: Η συνεργασία, όρος επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υπαίθρου

Τη σημασία της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και της κινητικότητας μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές στις απαιτητικές συνθήκες της διεθνούς οικονομίας του 21ου αιώνα,
ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο τελικό πανευρωπαϊκό διαδικτυακό συνέδριο του έργου Innogrow στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε ως συντονιστής εταίρος.
«Η ανταγωνιστικότητα αποτελεί και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις μη αστικές περιοχές. Αν και αποτελεί συχνά κλισέ να λέμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας, στην περίπτωση μας οι επιχειρήσεις αυτές συγκροτούν κάτι ακόμη πιο σημαντικό: την ίδια την προϋπόθεση της μεγέθυνσης, της ευημερίας και της κοινωνικής κινητικότητας για τους κατοίκους τους. Είμαστε μια Περιφέρεια που νοιάζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της υπαίθρου. Το έργο «INNOGROW» έρχεται να προστεθεί στην πληθώρα των έργων που πραγματοποιούμε για τον αγροτικό τομέα της Θεσσαλίας και θεωρώ ότι, μετά την εμπειρία μας αυτή, μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για το μέλλον, να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τις προκλήσεις του σήμερα , ειδικότερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια κοινότητα, λόγω των οικονομικών αναταράξεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοιού» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Στόχοι και αποτελέσματα
Στόχος του ευρωπαϊκού έργου INNOGROW είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της υπαίθρου, μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα σε ευρωπαϊκές δημόσιες αρχές. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανήρθε σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg Europe, το οποίο στηρίζεται αντιστοίχως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του έργου, ο κ. Αγοραστός ανέφερε:

-«Ως Περιφέρεια, συμμετείχαμε σε 3 διαπεριφερειακά σεμινάρια, 2 επισκέψεις μελέτης, και πάνω από 50 συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς για την ανταλλαγή εμπειριών και πρότυπων πρακτικών μεταξύ των εταίρων του έργου. Επίσης, διοργανώσαμε συναντήσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από τον αγροτικό τομέα, στις οποίες, με δική μας πρωτοβουλία, δώσαμε την ευκαιρία στην Θεσσαλία να έρθει σε επαφή με παγκοσμίως καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας και τα λειτουργικά τρόφιμα. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων με τις ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται από επιστήμονες εδώ στον τόπο μας, στο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας.

-Αναπτύχθηκε ένα ψηφιακό εργαλείο από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περιφέρειες και φορείς για την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων της περιοχής τους. Το εργαλείο αυτό είναι ελεύθερα προσβάσιμο από όλους στην ιστοσελίδα του έργου μας. Εμείς εξετάζουμε τη χρήση αυτού του εργαλείου στο πλαίσιο μιας νέας δομής που έχουμε ιδρύσει, το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Το Κέντρο θα μπορούσε να ενσωματώσει το εργαλείο αυτό στην στρατηγική του, καθώς μπορεί να συμβάλλει και στους 3 άξονες ανάπτυξής του: Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία και Νεανική επιχειρηματικότητα, και Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα.

-Εκπονήθηκαν 5 πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες, με στοιχεία από 8 χώρες της Ευρώπης, καλύπτοντας θέματα όπως η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη συστημάτων ιχνηλασιμότητας ως εργαλείο μάρκετινγκ αλλά και για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, και η χρήση έξυπνων αισθητήρων για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Επίσης, παρήχθησαν 14 συστάσεις πολιτικής με θέμα τη σύνδεση των περιφερειακών αναγκών ανάπτυξης με καινοτόμα επιχειρησιακά μοντέλα. Οι συστάσεις αυτές διαμοιράστηκαν ευρέως στους συνεργαζόμενους φορείς της περιφέρειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

-Τέλος, αναπτύξαμε αντίστοιχα ένα σχέδιο πολιτικών δράσεων με άξονα τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας. Ανάμεσα σε αυτές, προτείναμε την δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης της Καινοτομίας, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεργαζόμενο με το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Σκοπός ενός τέτοιου Περιφερειακού Κέντρου θα είναι να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης με τη μορφή συμβουλευτικής και τεχνικής βοήθειας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις μας να αυξήσουν τόσο την ανταγωνιστικότητά τους, όσο και τη πρόσβαση τους σε νέες αγορές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το