Ελλάδα

Iβάν Σαββίδης: Σημαντική η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

savidis

Ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο Ιβάν Σαββίδης την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και αναφέρθηκε με θερμά λόγια σε αυτήν, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον πρύτανη του Α.Π.Θ., Περικλή Μήτκα, με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης.

«Περιμένω να γίνει η αρχή για να ενισχυθεί η Ελλάδα», δήλωσε ο ομογενής επιχειρηματίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται σε αδύναμη θέση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.
Μέσω του ιδρύματός του ο Ιβάν Σαββίδης χρηματοδοτεί την ίδρυση δύο εδρών στο Α.Π.Θ. μία για την μελέτη του ποντιακού ελληνισμού και μία ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας.
«Ήθελα πάντα να έχω σχέσεις συνεργασίας, μέσω του Ιδρύματος, με το Α.Π.Θ κι αυτό γιατί η πλειονότητα των παιδιών και εγγονών Ελλήνων που ήρθαν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φοιτούν στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, άρα υπάρχει η ανάγκη μελέτης της ρωσικής γλώσσας», δήλωσε ο Ι. Σαββίδης προσθέτοντας ότι πριν από έναν μήνα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ ξεκίνησε τη λειτουργία της η έδρα ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας, επίσης με χρηματοδότηση του Ιδρύματός του.
Αναφορικά με την έδρα μελέτης του ποντιακού ελληνισμού σημείωσε ότι θα είναι ένα ερευνητικό κέντρο που θα αξιολογεί επιστημονικά όλα τα δεδομένα, «την ιστορία, την μοίρα και την προσφυγιά». Σύμφωνα με τον πρύτανη του Α.Π.Θ., Περικλή Μήτκα, η έναρξη των δύο τμημάτων θα γίνει πιθανώς τον Φεβρουάριο του 2017, αφού προηγηθεί η εκλογή του διδακτικού προσωπικού. Η χρηματοδότηση είναι ανοιχτή και το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης θα αναλάβει την μισθοδοσία και όλα τα έξοδα των καθηγητών, τις μετακινήσεις ερευνητών, την εύρεση βιβλιογραφίας, τις έρευνες και τη διοργάνωση συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το