Παραπολιτικά

Η ήττα του τοπικού ραδιοφώνου

Μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του ραδιοφώνου και για τους λόγους που περνάει τη χειρότερη περίοδο, χωρίς να δείχνει δείγματα ανάκαμψης, έγινε στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή το βράδυ στο Μουσείο της Πόλης,  στην εκδήλωση για «Το παρόν και το μέλλον το Ραδιοφώνου», με διοργανωτές την ΕΡΤ Βόλου και τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής σε συνεργασία με τον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, ειπώθηκε , μεταξύ άλλων πως το ραδιόφωνο δεν ηττήθηκε ούτε από την τηλεόραση, ούτε από το διαδίκτυο. Και είναι αλήθεια.

Το ραδιόφωνο ηττήθηκε από τους ανθρώπους που οι συχνότητες βρίσκονται στα χέρια τους -ως λάφυρο μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτης αναρχίας -και από τους ανθρώπους που βρέθηκαν πίσω από τα μικρόφωνα, υπηρετώντας τα μεγάλα η μικρά συμφέροντα των «ιδιοκτητών». Μια και μόνο «βόλτα» στα ερτζιανά του Βόλου αρκεί για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στον αστερισμό των fm.

Ξέχασαν να υπηρετούν τη βασική αρχή του «μέσου». Να ενημερώνουν, να ψυχαγωγούν, να παρεμβαίνουν αλλά πάνω απ’ όλα να κρατούν παρέα.

Η «ελεύθερη» ραδιοφωνία ουδέποτε υπήρξε ελεύθερη και η δημόσια ραδιοφωνία, που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους «ραδιοφονιάδες» σε ύφος και ήθος επαναπαύτηκε στον μισθό του δημοσίου και είδε τις εκπομπές ως μια καθημερινή βαρετή διεκπεραίωση.

Οι μετρήσεις των εταιρειών που γίνονται για τις ακροαματικότητες στο Βόλο δείχνουν πως στη γενική κατάταξη , στις δύο πρώτες θέσεις,  βρίσκονται μουσικά ραδιόφωνα και στην τρίτη θέση ένας ενημερωτικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Η κρίση ευτέλισε ακόμα περισσότερο ένα ήδη ευτελισμένο τοπίο, με τους δημοσιογράφους και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς να αναζητούν χορηγούς για να κάνουν εκπομπή. Πληρώνονται μόνοι τους, με τους ιδιοκτήτες να υποδύονται τους βλαχο-«μιντιάρχες».

Δυστυχώς για όσους έμαθαν να ζουν με το ραδιόφωνο, δεν αναζητούν «παρέα» πλέον στα ερτζιανά αλλά στο διαδίκτυο. Διαφορετικές μουσικές, εναλλακτικές. Απόψεις, γνώμες και κοφτερά σχόλια που δεν ακούς αλλού.

Όταν τα διαδικτυακά ραδιόφωνα μπουν για τα καλά σε αυτοκίνητα, ο κόσμος θα μικρύνει ακόμα περισσότερο, οι επιλογές θα εκατονταπλασιαστούν και η ιδιωτική, αλλά κυρίως η δημόσια ραδιοφωνία όπως τις ξέρουμε θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά, κάτι που δεν έχουν πράξει μέχρι σήμερα, το μέλλον τους.

Καλώς ή κακώς ο κόσμος προχωρά, η τεχνολογία καλπάζει και ο άλλος αμετάκλητος δρόμος είναι τα webradios. Αρκεί όμως να καταφέρουν να επιβιώσουν. Γιατί η φτώχεια της εποχής δεν τους επιτρέπει να έχουν έσοδα. Να δώσουν,  για να μπορούν και να απαιτήσουν επαγγελματισμό.
Πότε θα γίνει αυτό; Έχουμε χρόνια μπροστά μας. Μέχρι τότε έχουν καιρό να αλλάξουν ρότα οι κάτοχοι συχνοτήτων στη μπάντα των fm. Εκτός και αν βλέπουν το ραδιόφωνο σαν ένα «νεκρό» που καθυστερούν να θάψουν. Η απουσία πάντως όλων των ιδιοκτητών ραδιοφώνων από την εκδήλωση , παρότι κλήθηκαν, αυτό έδειξε.

της Κατερίνας Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το