Κόσμος

Ήθελαν να γίνω κατάσκοπος του Ερντογάν

newego_large_t_420_54804666_type13145

Ανδρας εμφανιζόμενος ως «σύμβουλος του τουρκικού κράτους» προσεγγίζει νεαρή Βελγίδα δημοσιογράφο. Της τάζει δωρεάν ταξίδι στην Τουρκία.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να της βρει δουλειά ή να της εξασφαλίσει θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ολα αυτά ωστόσο με ένα αντάλλαγμα: η νεαρή κοπέλα θα πρέπει πρώτα να του δώσει μια λίστα με τα ονόματα όλων των συνδρομητών της εφημερίδας στην οποία εργάζεται.

Η 22χρονη δημοσιογράφος δεν εργάζεται, βέβαια, σε κάποια τυχαία εφημερίδα, αλλά στη βελγική έκδοση της τουρκικής «Zaman», σε ένα έντυπο δηλαδή ενάντια στο οποίο ο «σουλτάνος» Ερντογάν είχε κηρύξει τον «πόλεμο» πολύ πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πραγματικά συνέβη», δηλώνει στο «Eθνος της Κυριακής» η 22χρονη Βελγίδα δημοσιογράφος Ανε Βαν Ρόστε, την οποία «σύμβουλοι του Ερντογάν» επιχείρησαν να μετατρέψουν σε… καταδότη.

«Μου ζήτησαν να γίνω κατάσκοπος και να τους δώσω τα προσωπικά δεδομένα Βέλγων πολιτών. Με προειδοποίησαν μάλιστα να μην μιλήσω σε κανέναν για αυτό», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Βαν Ρόστε, ανατρέχοντας σε γεγονότα του περασμένου Ιουνίου.

Η εν λόγω υπόθεση έλαβε χώρα πριν από το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στον απόηχο ωστόσο του πραξικοπήματος, αποκτάει… άλλες διαστάσεις, ειδικά εάν συνδυαστεί με το μαζικό κυνήγι «γκιουλενιστών» στην Ευρώπη και τα δημοσιεύματα («Die Welt») που θέλουν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) να έχουν σήμερα 6.000 πληροφοριοδότες μόνο στη Γερμανία.

«Δυστυχώς, η δική μου εμπειρία αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν υποστηρικτές και ?σύμβουλοι? του τουρκικού καθεστώτος σε άλλες χώρες», σημειώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Βελγίδα δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Φοβάμαι ότι η Τουρκία θέλει να εξαγάγει την εσωτερική της διαμάχη σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες τουρκικές κοινότητες, και ότι αυτό αποδίδει. Ανθρωποι εκφοβίζονται, και είναι ντροπή να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

«Κινήματα»
Η 22χρονη δημοσιογράφος υπογραμμίζει μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία που περιήλθαν στην αντίληψή της, ότι υπάρχουν τουρκικά «κινήματα» στο Βέλγιο που δημιουργήθηκαν απευθείας από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP, τα οποία «δεν κάνουν τίποτα χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Τούρκου προέδρου».

Οσο για την εκστρατεία εκφοβισμού κατά των Τούρκων που δεν στηρίζουν τον Ερντογάν, αυτή επίσης αποδίδει.

Ενδεικτική είναι η τύχη της βελγικής έκδοσης της «Zaman», που τελικώς έβαλε λουκέτο.

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, πολλοί αναγνώστες τηλεφώνησαν και ακύρωσαν τις συνδρομές τους επειδή φοβήθηκαν. Διαφημιστές ακύρωσαν τις καταχωρίσεις τους. Ετσι, η εφημερίδα τελικά χρεοκόπησε», όπως μας ενημερώνει η Ανε Βαν Ρόστε.

Μεγαλωμένη σε μια πόλη με πολυπληθή τουρκική κοινότητα, η Βελγίδα ανέπτυξε από νωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Κάπως έτσι, κατέληξε να εργάζεται (αρχικά ως μαθητευόμενη και εν συνεχεία ως κανονική δημοσιογράφος) στη βελγική έκδοση της «Zaman».

Συνεντεύξεις
Με αυτή την επαγγελματική ιδιότητα άρχισε να «κυνηγάει» συνεντεύξεις με εκπροσώπους και στελέχη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) στο Βέλγιο. Με δεδομένο βέβαια ότι εργαζόταν για μια εφημερίδα επικριτική προς τον Ερντογάν, οι υποστηρικτές του AKP ήταν αρχικά ιδιαίτερα διστακτικοί στο να της μιλήσουν. Η στάση τους ωστόσο έμελλε στην πορεία να αλλάξει.

Η ίδια μας εξηγεί: «Είχα μια συνάντηση με τον ιδρυτή της βελγικής ιστοσελίδας του AKP στο Facebook. Εκεί γνώρισα έναν δημοσιογράφο που αργότερα με προσέγγισε λέγοντας ότι θέλει να μου γνωρίσει κάποιον. Αυτός ο κάποιος μού συστήθηκε ως σύμβουλος του τουρκικού κράτους. Δεν ξέρω εάν πραγματικά ήταν. Ξέρω όμως ότι τον έστειλε σε μένα το βελγικό παράρτημα του AKP, το ?μακρύ χέρι της Αγκυρας? όπως το αποκαλούμε. Αυτός μου προσέφερε ένα δωρεάν ταξίδι στην Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε αργότερα να μου βρει και δουλειά ή θέση στην εκπαίδευση. Μου είπε μάλιστα ότι ?θα ήταν ενδιαφέρον εάν συνέχιζα να εργάζομαι στη Zaman?. Αργότερα μου ζήτησε μια λίστα με τους συνδρομητές της Zaman στο Βέλγιο. Εγώ απάντησα αρνητικά και για να με πείσει, μερικές ημέρες μετά, μου έστειλε μια φωτογραφία με τα αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για την Αγκυρα».

Σήμερα η Βελγίδα δημοσιογράφος δηλώνει «πολύ απογοητευμένη από ό,τι συνέβη», κι αυτό επειδή η ίδια «είχε θετική διάθεση απέναντι στον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του στο Βέλγιο», όπως εξηγεί.

«Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα επί του παρόντος. Ο ξένος Τύπος θα έπρεπε ωστόσο να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι ψηφίζουν τον Ερντογάν.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία που μπορεί να πει κανείς για το AKP εάν δει τη συνολική εικόνα.

Η συνεχής κακή δημοσιότητα δημιουργεί ένα κλίμα πόλωσης μεταξύ Τούρκων και μη Τούρκων στην Ευρώπη, γεγονός που δεν είναι υγιές και που κάνει τα πράγματα χειρότερα καθώς συσπειρώνει τους Τούρκους πίσω από την αντίληψη ότι αυτοί στέκονται μόνοι ενάντια σε κάποια συνωμοσία ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό».

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΩΣ ΤΗ… ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο του σουλτάνου και ο σταρ της Deutsche Welle

«Αλλεργικό» στην πολυφωνία, ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από επικρίσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, το καθεστώς Ερντογάν είχε δείξει τις λογοκριτικές διαθέσεις του πολύ πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο, το μπαράζ της τουρκικής λογοκρισίας αποκτά διεθνείς διαστάσεις, με τον Ερντογάν να επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του και τα… γερμανικά μίντια.

Για τον Τούρκο πρόεδρο η Γερμανία αποτελεί άλλωστε την «τέταρτη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια», καθώς εκεί ζουν μόνιμα περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής (οι μισοί από τους οποίους έχουν μάλιστα διπλή υπηκοότητα και άρα δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία). Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα ανοίγει και βεντέτες με αστέρες της γερμανικής τηλεόρασης.

Οι «στόχοι»
Την περασμένη άνοιξη ήταν ο κωμικός Γιαν Μπέμερμαν που προκάλεσε με τη σατιρική του διάθεση την μήνιν του σουλτάνου. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν, ωστόσο, η σειρά του Γερμανού τηλεπαρουσιαστή Μίχελ Φρίντμαν. Ο 60χρονος, εβραϊκής καταγωγής δικηγόρος, ο οποίος έχει διατελέσει και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ είναι γνωστός για το έντονο ύφος με το οποίο προσεγγίζει τους συνομιλητές του μπροστά στην κάμερα, ο 60χρονος Φρίντμαν επισκέφθηκε το υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού στην Αγκυρα για να πάρει συνέντευξη από τον υπουργό Ακίφ Κιλίτς. Η συνέντευξη, που βιντεοσκοπήθηκε για να προβληθεί στην εκπομπή «Conflict Zone» που παρουσιάζει ο Φρίντμαν στο δίκτυο της κρατικής «Deutsche Welle», ολοκληρώθηκε κανονικά, αλλά δεν προβλήθηκε.

Υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου έσπευσαν, μετά το πέρας των γυρισμάτων, να προχωρήσουν στην κατάσχεση του βιντεοσκοπημένου υλικού.

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την κίνηση υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός παρουσιαστής «ξεπέρασε τα εσκαμμένα χρησιμοποιώντας υπερβολικές εκφράσεις και εξαπολύοντας κατηγορίες».

Η Αγκυρα θα έπρεπε, ωστόσο, να το περιμένει. Βλέπετε, ο Μίχελ Φρίντμαν τυχαίνει να είναι… εκείνος που είχε βγάλει από τα ρούχα του τον Ελληνα υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο συνέντευξης, επίσης για την εκπομπή «Conflict Zone».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το